Revetlla sense incidents destacats
El telèfon d’emergències 112 ha rebut durant la nit de revetlla 907 trucades de ciutadans de Barcelona per incidències, una xifra que representa el 17,42 % de les trucades realitzades en tot el territori català. El tipus d’incident que ha motivat més trucades ha estat la crema de contenidors, seguit de la crema de matolls en via pública i foc en solars. També s’han rebut trucades per incidents vinculats a incivisme com sorolls, baralles o embriaguesa.
La #revetlla ha deixat 2.366 incidents que han originat 5.206 trucades al TF @112 d’emergències. El 17% des de #Barcelona pic.twitter.com/VQqa4SCPgf
— 112 (@112) 24 de juny de 2017
En concret, els Bombers de Barcelona han fet 250 serveis durant la nit. D’aquests, 117 han estat incendis relacionats amb la celebració de la revetlla, la majoria per mobiliari urbà i arbrat. També han hagut d’intervenir per sufocar un incendi en un habitatge al carrer de Rocafort.
Els serveis mèdics també han vist incrementada l’activitat durant la nit. Els hospitals i els Centres d’Urgència d’Atenció Primària de les comarques de Barcelona han atès 207 persones. Les lesions més habituals han estat les cremades, els traumatismes o amputacions i lesions oculars.
De la seva banda, a la Guàrdia Urbana a dut a terme 125 proves d’alcoholèmia, de les quals 3 han donat positiu. El cos de policia també ha decomissat 7.615 llaunes a la zona del litoral.
La nit també ha estat tranquil·la a les carreteres, després d’una operació sortida complicada, amb cues quilomètriques a l’AP-7 i a les rondes. Segons el Servei Català de Trànsit, des de l’inici del dispositiu especial, a les 15 h de divendres, no s’ha registrat cap accident mortal a les carreteres i autopistes.
La revetlla a la platja, una tradició consolidada
Com ja és habitual, les platges han estat un dels punts més concorreguts en la nit de Sant Joan per barcelonins i turistes. Més de 59.000 persones, un 13% més que l’any passat, s’hi han apropat a remullar-se i a celebrar la vetllada amb la família o els amics, en la que s’havia anunciat com la nit de Sant Joan més calorosa des de l’any 1914. S’hi han pogut veure menys fogueres que en altres ocasions, però el “botellón” i la venda ambulant de begudes i articles festius no hi han faltat.
Sumar-se a alguna de les fogueres autoritzades per l’Ajuntament ha estat un altre dels al·licients, ja que aquest 2017 tots els districtes com a mínim n’han tingut una. En total se n’han encès 27 a tota la ciutat, cinc més que l’any passat. Una d’aquestes ha estat al Poblenou, encesa per la Colla del Drac i que enguany ha canviat d’ubicació després de polèmica.
La colla del Drac del Poblenou arriba per encendre la foguera d’Espronceda/Ramon Turró. Centenars de veïns els aclamen @btvnoticies pic.twitter.com/D2OyRv6Mib
— Josep Bassas Mas (@josep_bassas) 23 de juny de 2017
Uns dels altres protagonistes indiscutibles de la nit han estat els petards. A primera hora de la tarda d’aquest divendres encara hi havia qui en buscava fent cua a les botigues de pirotècnia. Ja han aparegut, però, les primeres revetlles de barri sense petards o que els limiten a un espai segregat. La que s’ha organitzat a la plaça del Mercat del Guinardó, per exemple, ha congregat desenes de famílies amb nens que han agraït poder sopar “amb més tranquil·litat”, sense por que pugui produir-se un accident.
La coca, el mos preferit per Sant Joan
Més d’una seixantena d’entitats veïnals han organitzat revetlles amb música de tipologies molt diferents i també amb balls populars. Abans d’això, però, qui més qui menys ha degustat una de les coques de Sant Joan —la més venuda estat la clàssica, de briox i crema o de fruites i pinyons—. Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, se n’han menjat prop d’1.700.000 a tot Catalunya, una xifra que ha millorat la d’ara fa un any.
La flama del Canigó, 50 anys visitant Barcelona
Abans d’iniciar la revetlla, divendres al migdia la flama del Canigó va arribar un cop més a Barcelona. Enguany ha fet cinquanta anys que les fogueres de la ciutat s’encenen amb la flama del Canigó, que fins abans de començar a distribuir-se pels barris per celebrar la revetlla de Sant Joan ha estat custodiada a l’Ajuntament.