La rua de l’artista ghanès Serge Attukwei Clottey ha estat el focus d’atenció de molts vianants que passejaven per la rambla de Catalunya, la Rambla i altres carrers del centre en el recorregut fins al TNC. Unes 30 persones, estudiants de l’Escola Eina, de la UB i d’entitats com Perifèria Cimarronas (l’única sala d’arts escèniques gestionada per afrodescendents), formaven la comitiva.

Anaven vestits de manera estrafolària i amb elements de plàstic de color groc, com els que cobreixen, des de dilluns, la façana del Museu Tàpies. Són fragments de bidons que a Occident emprem per a l’oli de rebuig, però que a Ghana es reutilitzen per emmagatzemar-hi aigua. “Són molt útils per l’escassetat, però no són higiènics per guardar-hi aigua. Cal bandejar-los del sistema. Per això els tallem i n’enganxem els fragments per fer la instal·lació”, explica Attukwei.

Aturada a la Rambla

La comitiva ha sortit en silenci del Museu Tàpies i ha baixat per la rambla de Catalunya. Ha creuat la plaça de Catalunya i a la cruïlla de la Rambla amb el carrer del Pintor Fortuny s’ha aturat davant de l’edifici que havia estat seu de la Companyia General de Tabacs de Filipines, en record del passat colonial de la ciutat. Crisi mediambiental, crisi migratòria i passat colonialista són al rerefons de la proposta d’Attukwei.

En aquest punt ha començat una mena de litúrgia amb danses i llançament de guix en pols per sobre dels oficiants (acció de ressonàncies esclavistes, sembla). Després, a ritme de percussions i amb alguna parada seguint la mateixa litúrgia, ha enfilat camí cap al TNC passant pels carrers de Santa Anna, Trafalgar i l’Estació del Nord. El músic senegalès Momi Maiga ha actuat als jardins del teatre, tot i que abans hi ha hagut un petit tast de l’espectacle ‘What the foc?’, que s’estrenarà a la Sala Petita dijous, 4 de juliol.