La Fundació Tàpies es reinventa i inicia una nova etapa com a Museu Tàpies. Un canvi de de nom i de logotip (MTà) que coincideix amb la instal·lació d’una “segona pell” a la façana del centre, ara recoberta per una una capa de milers de peces grogues fetes amb material de rebuig. És una intervenció de l’artista ghanès Serge Attukwei Clottey, que ha usat contenidors i altres elements reciclats per reflexionar sobre la crisi mediambiental i les migracions globals.
Aquesta instal·lació recobrirà 123 metres quadrats de façana modernista del centre, projectat per Lluís Domènech i Muntaner. Es podrà veure fins al desembre i, segons l’artista, investiga el “ric tapís de l’herència familiar, remuntant-se a diverses migracions dels avantpassats”. L’obra viatja arreu del món i, de fet, els materials ja són part de la instal·lació original que es va presentar a Ghana per primer cop i que també es va veure a la Biennal d’Arquitectura de Venècia el 2023. Després d’haver netejat les peces, ara han pres una nova forma per a la façana del Museu Tàpies en un projecte “col·laboratiu i col·lectiu”.
Projecte global col·laboratiu
La instal·lació s’ha presentat aquest dilluns dins el projecte Més enllà de la pell, que preveu també una rua ciutadana aquest dimarts que sortirà del Museu Tàpies a les 18.30 h i avançarà pel centre per arribar fins al TNC. Inicialment serà un itinerari silenciós que anirà incorporant veus per rastrejar el passat colonial i la memòria colonial de la ciutat. Estarà encapçalat per l’artista responsable de la instal·lació i en arribar al TNC els actors de l’espectacle ‘What the foc?’, que s’estrenarà aquest dijous dins el Grec 2024, participaran d’una acció artística amb històries que connecten Catalunya amb Àfrica, l’Amèrica Llatina i el món.
Música i gastronomia africana
Allà també hi haurà l’actuació del músic senegalès Momi Maiga amb degustació de productes africans a càrrec de la cooperativa de dones Abarka Coop. El dimecres a les 19 h a la sala Periferia Cimarronas es farà la performance ‘Els homes de carbó’, un espectacle en ghanès i anglès per reflexionar també sobre el procés migratori.