La història del mestre d’escola Antoni Benaiges ha donat peu a un llibre, un documental i una exposició que es va poder veure al Museu Marítim de Barcelona. Ara puja a escena a la Sala Tallers del TNC amb l’obra ‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’. En són autors i codirectors Antonio Conejero i Xavier Bobés, que acompanya a escena l’actor Sergi Torrecilla, “alter ego” fictici de Benaiges.
Nascut el 1903 a Mont-roig del Camp, Antoni Benaiges va ser un mestre vocacional fins a les últimes conseqüències. Va ser professor a Madrid i Vilanova i la Geltrú però va demanar plaça per oficiar a Bañuelos de Bureba, un petit poble de la província de Burgos. Indret on era un repte superar l’ensenyament tradicional i aplicar l’innovador mètode Freinet, que prioritzava donar la paraula als infants. Per fer-lo possible, Benaiges va comprar de la seva butxaca un gramòfon i una impremta.
Teatre documental i poètic
La tasca de Sergi Bernal —autor del documental ‘El retratista’, centrat en el personatge— ha estat la base per construir la dramatúrgia. El muntatge integra textos de Benaiges i dels seus alumnes. “Benaiges escrivia molt, publicava articles als diaris, i li agradava debatre amb la gent… tenia un esperit crític”, comenta Xavier Bobés.
La paraula és protagonista d’una obra que empra diversos recursos escènics. L’empremta de Xavier Bobés, amant del teatre d’objectes, és notable. Moltes de les projeccions en pantalla que apareixen durant el muntatge, són filmacions en directe de manipulació d’objectes. “És un espectacle de teatre documental, però sobretot poètic”, comenta Bobés.
Les funcions a la Tallers comencen el 17 de febrer i s’allarguen fins al 6 de març.