L’Americana Film Fest, que l’any passat va tancar edició just abans del confinament, en celebra una vuitena d’híbrida, presencial i a la plataforma Filmin. Els Cinemes Girona són la seu principal, però hi ha projeccions als Zumzeig i a la Filmoteca, on es pot veure íntegrament la retrospectiva dedicada a Kelly Reichardt, una vella coneguda del certamen.
Les seccions oficials Tops, Next i Docs apleguen 26 llargmetratges, 21 dels quals estan disponibles a Filmin. Inclouen algunes de les cintes destacades de l’indie més recent, moltes de les quals han estat premiades al festival Sundance, certamen referencial pels organitzadors de l’Americana.
Inauguració al Phenomena
És el cas de ‘The last black man in San Francisco’ (Joe Talbot, 2019), premiada per la direcció al Sundance. “Un noi negre vol recuperar la casa victoriana que va construir el seu avi a San Francisco, en un barri blanc. Tracta de gentrificació i d’ideals, de somnis. és onírica i poètica. Molt recomanable”, explica Xavier Lezcona, un dels directors.
La inauguració ha tingut lloc, un any més, al Phenomena, amb la projecció de ‘Driveways’ (Andrew Ahn, 2019), premiada a la Berlinale. “És una pel·lícula intimista. Una història de personatges solitaris que es reconforten amb iguals. En aqust darrer any qui no s’ha sentit sol? Ens ha semblat una opció vitalista per engegar”, justifica el codirector.
Més subtitulació en català
Comèdies aclamades com ‘Palm springs’ (Max Barbakow, 2020) o ‘Shiva baby'(Emma Seligman, 2020), o cintes no tan amables com ‘The jilling of two lovers’ (Robert Machoian, 2020) o ‘Buck Alamo’ (Ben Epstein, 2020), es perfilen com altres reclams del certamen.
El festival creix en diverses direccions, una de les quals és la subtitulació. Enguany hi ha més pel·lícules subtitulades en català que mai, unes 50 de les gairebé 80 que ofereix l’Americana.