Va començar l’any 2003 al barri de la Prosperitat i ha anat creixent fins a convertir-se en el Festival de Blues de Barcelona. El certamen s’ha fet gran, però continua amb la seva aposta d’apropar la cultura amb preus per a totes les butxaques i portar-la més enllà del centre de la ciutat. Se celebra del 8 al 10 de juliol al pati de la seu del districte de Nou Barris i enguany recupera l’aforament complet després de dues edicions condicionades per la pandèmia.

L’edició del 2022 compta amb la participació del guitarrista nord-americà Popa Chubby i de la Vargas Blues Band, que arriba després de fer de telonera de The Rolling Stones i amb John Byron Jagger, nebot de Mick Jagger, com a convidat especial. També hi tindrà presència l’escena estatal amb les propostes de l’Adrián Costa Blues Band, Scaramanga i la Barcelona Big Blues Band d’Ivan Kovacevic amb la participació destacada del pianista Lluís Coloma.

Classes magistrals, exposicions i actuacions en presons o hospitals

L’entitat organitzadora del Festival de Blues de Barcelona, l’Associació Capibola Blues, explica que la cita té, també, una voluntat divulgativa d’acostar la música d’arrel afroamericana a la ciutadania. Tomás López, “Güili”, codirector del certamen, en destaca, a més, la vessant social: “L’objectiu és apropar la música a qualsevol lloc, des d’hospitals o presons a centres psiquiàtrics”, assegura. I és que, tradicionalment, els concerts han anat acompanyats d’actuacions en espais poc convencionals i també d’exposicions o classes magistrals obertes al públic en general.

L’objectiu és apropar la música a qualsevol lloc, des d’hospitals o presons a centres psiquiàtrics
Tomás López, “Güili”, coorganitzador del Festival de Blues de Barcelona

Més suports per tirar endavant un festival amb un futur incert

Tot i haver superat les dificultats associades a la pandèmia i celebrar enguany el 20è aniversari, el futur del Festival de Blues de Barcelona és incert. Els responsables del certamen reivindiquen més suport per part de les administracions, ja que, recorden, la majoria de concerts i activitats són gratuïtes o a preus populars. Consideren que on necessiten més ajuda és en l’aspecte comunicatiu i és que, segons López, “cal que se sàpiga que hi ha un festival de blues a Barcelona”.