Tal com funciona un diccionari, podríem fer una cerca a Viasona per ordre alfabètic, buscant els treballs d'un grup com Manel. Obtenim els àlbums i l'any d'edició així com les lletres i la durada de les cançons. Però les possibilitats de cerca d’aquest arxiu en línia de la producció musical en català van més enllà. Podem cercar per anys, per discogràfiques o, el més curiós, per paraules. Quantes cançons hi ha que parlin de la crisi, del nom de la nostra parella o d’un barri barceloní? JORDI RIBA, coordinador de Viasona "Hem arrencat el projecte amb més de 1.500 grups indexats, 3.000 discos i gairebé 25.000 cançons. És un bon punt de partida per presentar-nos. I sobretot perquè els grups i la gent particular faci les seves aportacions, ens enviïn els discos, lletres de cançons. Hem trobat molta receptivitat." El projecte, engegat pel grup Catmedia, inclou altres seccions com un llistat d’àlbums i cançons més votades. Per conèixer l’actualitat del sector, l’usuari compta amb la Sonosfera, un recull de blogs de música en català que ens permet estar al dia del que es cou a la blogosfera musical. Ara bé, de moment, el contingut de tot el web és íntegrament textual. JOAN CAMP, director de Catmedia "Viasona és un projecte que és molt humil que pretén agrupar tota la música en català a la xarxa. Partim des de les lletres (de les cançons) i poc a poc ho anirem complementant amb imatge i, si tot va bé més endavant, amb àudio i vídeo. És un projecte molt ambiciós." L'arxiu de Viasona recorre els anys 60 fins a l'actualitat. Podem trobar cançons adaptades al català que es cantaven als camps de concentració, discos editats a Alemanya als anys 60, sense oblidar els grans clàssics, els veterans i els més joves. De troballes interessants, n'hi ha per donar i per vendre i més encara tenint en compte que és un projecte col·laboratiu que pot créixer amb tota mena d'aportacions.
recull tota la música en català, concepte que no hem de confondre amb música catalana. D’aquesta manera, no hi trobarem Estopa però no ens ha de sorprendre topar amb Loquillo, ja que va musicar un parell de poemes en català.
El nom del projecte neix del crit del sometent ‘Via Fora!’, usat com a crit de batalla des de l’època medieval. “És una expressió que ha quedat dins l’imaginari català i nosaltres el reformulem en clau musical”, explica Joan Camp, director de Catmedia.
“Hola, som aquí”
Viasona és un projecte ambiciós que comença tímidament amb contingut textual. Tímids però amb empenta, els integrants de la iniciativa es plantegen el futur amb la inclusió d’imatge, àudio i vídeo al web. “És una versió beta però ens serveix per entrar en l’onada i establir un punt de partida”, argumenta Camp.
En aquest futur, Viasona toparà amb un model de negoci que encara no està assentat, el de la música digital i la difusió a la xarxa sense que els drets d’autor en barrin el pas. Hi ha un debat pendent però el que sí que és cert és que cada vegada hi ha més canals per consumir música. I la música en català ha de posicionar-se en aquest sector.