Una vintena d’informàtics, bloguers científics i periodistes treballen plegats des de divendres i fins aquest diumenge al vespre per crear diverses webs i aplicacions basades en l’explotació de dades obertes que han trobat a Internet, com la llista dels desnonaments en què ha intervingut la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o la geolocalització d’articles publicats a la Wikipedia.

El grup de treball més nombrós de tots els que s’han format dins d’aquest “breakout” intenta crear un directori unificat de tots els càrrecs públics amb les seves retribucions. L’objectiu, a més de facilitar l’accés dels ciutadans a aquesta informació, és detectar tots els càrrecs que un mateix polític pot ostentar alhora en diferents institucions i, fins i tot, connectar-ho amb les responsabilitats que exerceixen altres persones de la seva família, del seu partit o del seu entorn professional. Per fer realitat aquesta idea estan treballant junts informàtics, programadors, experts en màrqueting i persones que es dediquen a la docència, concretament són Tavi Gonzálvez, Josep Romero, Lluís Ridao, Martin Virtel, Sebastiano Giorgi-Scalari i Concha Catalan.

Edu Martín Borregón i Josep Martínez estan elaborant un mapa de tots els articles publicats a Wikipedia, en qualsevol de les seves versions idiomàtiques, que parlen d’algun indret de Catalunya. Si troben totes les dades, potser l’amplien a tota la península Ibèrica. El seu projecte es basa en el fet que els articles de la Viquipèdia que parlen d’un lloc, sigui una muntanya o tot un país, estan geolocalitzats. Recuperant la taula de les coordenades que corresponen al nostre territori, podran saber quines wikipedies en parlen més o menys, i de quines parts del país. Un experiment similar dut a terme pel diari anglès The Guardian mostra, per exemple, que bona part dels articles de la Wikipedia persa són escrits des de Texas o que la Wikipedia en swahili s’escriu sobretot des d’Europa i Turquia.

A la taula del costat, treballen per dissenyar una cronologia amb un mapa de tots els desnonaments en què hi ha intervingut la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Les dades ja es mostren en forma de mapa dins la 15MPedia, la viquipèdia creada pel moviment del 15-M. Però Marta Berenguer, Toni Bardia i Xirxo Ínsua han decidit aplicar els seus coneixements sobre visualització de dades per crear un gràfic interactiu que, a més del mapa, permetrà veure fàcilment quants desnonaments s’han fet cada dia i quants ha instat cada banc al llarg de diferents períodes. Una manera ben efectiva de dibuixar la crisi immobiliària per ajudar a entendre com funciona.

Un altre grup treballa per crear un mapa interactiu que mostri en temps real els esdeveniments que s’estan fent a Barcelona basant-se en les dades publicades en diverses agendes al web. També participa en aquesta marató de treball en Roc Boronat, creador de Vícing, l’aplicació no oficial que permet saber quantes bicicletes hi ha disponibles a les estacions del Bicing més properes, en mòbils amb sistema operatiu Android. Boronat està aprofitant per posar al dia aquesta aplicació, tot un exemple del que qualsevol desenvolupador pot crear pel seu compte quan els serveis públics posen les dades necessàries a disposició.

El festival de les dades

El Catalunya Dades Weekend també està servint perquè tots aquests creadors d’aplicacions i visualitzacions de dades es coneguin i intercanviïn coneixements i experiències. Ho fan a través de xerrades i també de la plataforma en línia creada per a l’ocasió per Josep Jordana, el creador del “living lab” rural Pirene Lab, que amb activitats com aquesta a Barcelona té l’oportunitat de provar la seva tecnologia en un entorn urbà, amb un grup ampli de persones treballant alhora.

Amb aquest “festival de les dades”, que es fa durant tot el cap de setmana al Fab Lab, es tanca a Barcelona la Big Data Week, una setmana en què a 25 ciutats d’arreu del món s’han fet un total de 175 tallers i xerrades per aprendre a tractar les dades que cada cop més administracions i empreses distribueixen a través d’Internet. L’objectiu és facilitar que tant els periodistes com els creadors d’aplicacions o els investigadors especialitzats les puguin fer servir per crear gràfics, mapes i altres formes més entenedores de visualitzar-les. Es tracta, en definitiva, d’incorporar noves eines i tècniques que ajuden a convertir les dades en informació rellevant i en coneixement.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a