Aquest cap de setmana una setantena de joves estan participant en una hackató a la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) amb l’objectiu de trobar solucions tecnològiques a diferents reptes de salut. Als participants s’hi sumen, també, investigadors, emprenedors i mentors que els proporcionen idees per portar endavant les seves propostes.
Treball conjunt de diferents disciplines
Els tres pilars entorn dels quals gira la hackató són la ceguesa, la depressió juvenil i la soledat dels infants amb càncer. Els participants han format equips multidisciplinaris de diferents branques acadèmiques: els més representats, els de l’enginyeria biomèdica, però també hi ha estudiants de l’àmbit de la física, les matemàtiques, la biologia i l’enginyeria. Per exemple, un grup de companys del grau de Física de la Universitat de Barcelona han hagut de trobar un quart integrant que els doni un cop de mà en l’àmbit de la salut.
Els equips tenen dos dies per dissenyar una resposta als reptes que han llançat empreses i entitats del sector farmacèutic i la salut. S’hi han implicat un centenar de persones, les empreses Xartec Salut, AstraZeneca, AfforHealth i la Richi Foundation.
L’aïllament social dels infants amb càncer
Un dels reptes és el que ha proposat la Fundació Ricci, que vol mitigar l’aïllament que pateixen els nens amb càncer. A causa de les llargues hospitalitzacions, aquests infants no poden anar a l’escola i no poden tenir contacte amb els seus amics. L’objectiu és dissenyar una eina d’artteràpia que millori la connexió social.
“Hem implementat una mena de ‘pop-up’ que va preguntant abans d’entrar a la plataforma en línia el teu estat d’ànim”, explica Nidà Farooq, que treballa en un calendari d’estats d’ànims a través de dibuixos i emoticones.