Prop del 3% dels joves entre 18 i 34 anys són addictes a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, i el 8,1% corre el risc de ser-ho. Es tracta d’un problema emergent que, segons els especialistes, pot arribar a afectar el desenvolupament i la salut mental dels adolescents.

L’estudi es refereix especialment a l’addicció als telèfons mòbils, que, amb l’arribada dels telèfons intel·ligents, ha experimentat un canvi en les formes de comunicació: assegura que els joves afectats “tenen la necessitat de sentir-se informats en tot moment, esperen contínuament trucades que per a ells són absolutament imprescindibles, i són incapaços de desprendre’s de l’aparell fins i tot en situacions en què no els està permès fer-lo servir”.

Una addicció poc valorada

Els psiquiatres asseguren que un dels principals problemes associats a l’addicció és que -a diferència de l’alcohol o les drogues-l’addicció tecnològica no està dimensionada i “no se li dóna la importància que es mereix”. Els professionals creuen que el fet que el trastorn no produeixi problemes físics fa que no se’l percebi com un risc greu.

L’estudi De la impulsivitat a la dependència: adiccions a les noves tecnologies, ha estat dirigit i coordinat pel doctor Salvador Ros, president de l’Associació Espanyola de Psiquiatria Privada (ASEPP).