recerca IA Barcelona
Foto: Laura Fíguls (ACN)

(ACN) Impulsar la recerca en intel·ligència artificial (IA) a Catalunya en un moment en què aquesta tecnologia es troba en la cruïlla dels seus escenaris de futur. Aquest és l’objectiu de la unitat de Barcelona que se suma a la xarxa Laboratori Europeu d’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents (ELLIS, pel nom en anglès). Formada per 23 investigadors de cinc universitats catalanes i els quatre centres de recerca centrats en IA, la unitat ELLIS Barcelona aportarà expertesa en àmbits com la robòtica i la conducció autònoma.

“La unitat està compromesa a impulsar la recerca, orientar la innovació i influir en la presa de decisions cap a l’escenari més favorable per als ciutadans i la societat”, ha dit la seva directora, Carme Torras, en la presentació.

23 investigadors de cinc universitats i quatre centres de recerca

La de Barcelona és una de les 43 unitats locals de la xarxa ELLIS d’excel·lència en recerca sobre la IA i s’ha creat amb el suport financer de la Generalitat, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya. La idea és que la unitat, que s’ha presentat aquest divendres a l’Institut d’Estudis Catalans, esdevingui un institut d’intel·ligència artificial en els propers anys.

Els 23 investigadors que ara en formen part, un nombre que es preveu que es vagi ampliant, són de nou institucions catalanes, cinc universitats i quatre centres de recerca públics centrats en IA: la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya, el Centre de Visió per Computador, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial i el Barcelona Supercomputing Center.

L’àmbit de treball és la recerca fonamental i aplicada de l’aprenentatge automàtic i altres àrees relacionades, com la visió per computador, la robòtica i el processament del llenguatge natural. Les àrees d’expertesa de la unitat inclouen la interacció entre robots i humans, la comprensió del comportament humà, la IA segura i fiable, la bioinformàtica, la imatge mèdica i la innovació oberta.