La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya considera que Sant Andreu és un centre neuràlgic del món bastoner, però actualment no existeix cap grup d’aquest tipus al districte. Per això i amb la intenció de donar a conèixer aquest ball, en la darrera assemblea van aprovar el projecte d’impulsar una colla de bastoners a Sant Andreu.
La nova colla estaria formada, com a mínim, per vuit dansaires. L’entitat catalana seria l’encarregada d’acompanyar el grup en la seva creació, tot ensenyant les coreografies. Segons Adrià Ortiz, president de la coordinadora, l’estil del ball de Sant Andreu tindria trets semblants a l’estil del Maresme pel lligam passat del poble andreuenc. Aquest ball es caracteritza per picades “amb solemnitat” i molt moviment.
La colla també haurà d’escollir un escut i un vestuari. Ortiz considera que és el grup qui hauria d’escollir-ho, però el blau i el groc, presents en l’escut de Sant Andreu de Palomar, podrien ser adequats.
La coordinadora ja ha rebut els primers interessats a formar part d’aquesta colla, però, tot i així, durant l’abril i maig realitzarà tallers per a tothom. Els assajos estan oberts a tothom, persones de qualsevol edat siguin del districte o de fora, i es faran al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu o a la plaça de Can Galta Cremat.
La colla de bastoners de Sant Andreu seria la tretzena colla que es crea a la ciutat i la primera del districte. La Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya, creada el 1976 i amb seu al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu des de fa 10 anys, agrupa 83 formacions, tot i que a Catalunya n’hi ha unes 150. L’entitat organitza una trobada anual de bastoners cada any a un poble, concursos de fotografia, de narració curta i de confecció de vídeo. També fan trobades per celebrar diades i a Sant Andreu, coincidint amb la festa major, celebren la bastonada a la plaça de Can Galta Cremat.