El pioner de la nissaga familiar a dedicar-se a la confecció de palmes va ser Vicenç Viaplana, nascut a finals del segle XIX a Sant Vicenç dels Horts. Va ser ell qui es va instal·lar a la Vila de Gràcia amb una cistelleria i obrador artesà. En aquells temps els cistells i el que estava relacionat amb aquesta tècnica eren molts utilitzats pels veïns, però durant l’hivern els Viaplana es dedicaven a les palmes. I aquest ofici s’han anat traspassant de generació en generació, ara n’és la quarta la que el manté. L’any 2005 el districte de Gràcia va reconèixer la cistelleria Viaplana, amb dos establiments més, com els únics que havien mantingut l’activitat inalterada durant 100 anys.

Ara, les palmes i palmons continuen en mans dels besnets, que tot i introduir noves tècniques han mantingut la tradició familiar. Fins i tot hi ha noms de palmes amb noms propis que encara anomenen així. És el cas de la flor papi, o la palma Pepa, relacionades amb persones o històries familiars. Joan Vaqué, besnet del Vicenç Viaplana, és mestre artesà i explica que aquesta és una feina manual cent per cent, que les úniques eines que s’utilitzen són una agulla, unes tisores i les mans. Tot es basa en la tècnica de la cistelleria i el tramat de les fulles de palmera tractades. Tirabuixons, roses o inclús camells poden ser part de la creació, que agafa impuls amb el Modernisme, ja que representa figures que agradaven a aquest moviment.

Ara, Palmes Viaplana ja no està ubicat a Gràcia, van buscar un taller més gran al Priorat, però el vincle amb la Vila de Gràcia continua. Durant aquests dies les seves palmes i palmons es poden trobar al Taller dels Oficis, l’espai de l’Associació Artesans de Gràcia, de la qual el pare del Joan va ser fundador.

Comparteix a: