El projecte vol combatre campanyes i atacs contra el col•lectiu LGTBI, demostrant que els estereotips clàssics no són reals, i que tot ésser humà pot ser fort o dèbil i vestir-se com vulgui. Per fer els collages s’han fixat sobretot en la representació de la dona de l’època renaixentista i barroca, amb Venus nues, passives i de mirades perdudes, davant uns homes musculosos preparats per entrar en acció. “L’objectiu és desconstruir tot els gèneres clàssics per crear noves identitats de gènere -explica el David Montoya-. Amb els estereotips clàssics ben clars hem desfet la idea que totes les dones són febles i els homes són valents. No hi ha un gènere clàssic que defineixi la feminitat i la masculinitat”.

“Estem dient que la igualtat és possible, perquè els gèneres ens són igual. Les característiques poden estar en tots dos gèneres”, afirma l’Ángel Vázquez. Entre els temes escollits pels estudiants de l’Institut Sant Andreu, es critica l’esforç que han fer les dones per ser primes i belles o els sacrificis per tenir reconeixement. També com ha canviat la percepció femenina en l’art, amb la contraposició de la Venus de Boticcelli amb la noia andrògina de la fotografia ‘Le smoking’, de Helmut Newton.

“Hem volgut enfortir l’apoderament de la dona. Hem fet servir obres clàssiques com la Venus de Botticelli, les Venus adormides”, explica una de les autores del collage, l’Ana Ibáñez. Les seves companyes de projecte, la Sara Parrón i la Laura Brioso, hi afegeixen: “Hem volgut trencar la imatge de la dona que es veu com un element de la natura, amb el color rosa… i hem volgut trencar amb tots aquests estereotips amb la imatge d’una dona com els homes, amb esmòquing i una cigarreta a la mà. També hi hem afegit les paraules ‘raó’ i ‘cultura’ al costat de la dona.”

Els estudiants continuaran reflexionant sobre l’art i els gèneres. A partir d’ara, però, se centraran només en com els artistes avantguardistes i moderns han trencat ja els tòpics de la representació dels rols sexuals. A finals de curs presentaran una altra exposició sobre el tema.

Comparteix a: