Aquest estiu la meteorologia ha afavorit la disminució d’incendis al Parc de Collserola, l’any passat n’hi van haver 74 i aquest any, 44. La superfície cremada també ha estat inferior i ha passat de 40 hectàrees a 10 . Les dades ens retornen a la situació de dos anys enrere i a la normalització dels incendis al parc, sobretot, degut a la bona meteorologia, tal com explica Joan Capdevila, coordinador del Dispositiu de Prevenció d’Incendis del Parc Collserola: “L‘any passat vam viure moments bastant crítics i aquest any les temperatures no han sigut gaire elevades i la humitat ha sigut més elevada. Tots aquests factors han ajudat a que la situació es normalitzés amb menys incendis”.
Des de la Central d’Incendis, al Parc de Collserola, durant la temporada de vigilància forestal -de finals de maig a mitjans de setembre- es declaren les prealertes d’incendi del parc, que s’envien als Bombers de Barcelona. Es tracta dels contextos meteorològics que podrien provocar un incendi, tal com explica Xavier Lago, de Prevenció d’Incendis del Parc de Collserola: “Si la temperatura puja per sobre dels 27 graus i la humitat baixa per sota del 50 % o el vent puja per sobre dels cinc metres per segon, es declara la prealerta. Hi ha d’haver dos factors perquè es declari la prealerta”.
Prevenció d’incendis tot l’any
Aquest any hi ha hagut 23 prealertes, detectades per les set torres de vigilància del Parc de Collserola, que també és un xifra que ha disminuït respecte al 2016. Tal com explica Capdevila, “la bona climatologia ha estat clau”, tot i això la feina del parc en relació amb la prevenció d’incendis és fonamental.
Durant tot l’any el parc treballa per mantenir les pistes forestals, per tal que els bombers puguin accedir a totes les zones del parc; les franges de prevenció d’incendis, que n’eviten la propagació i els punts d’aigua, per garantir el bon funcionament dels hidrants.