L’exposició, que mostra el patrimoni documental que s’ha conservat de la Cooperativa de Teixidors a Mà, s’ha muntat amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius (el 9 de juny) i del Dia Internacional de les Cooperatives (el 5 de juliol). Tots els arxius provenen de donacions de fons privats. El del Club Excursionista de Gràcia que des dels anys 90 ja està a l’Arxiu Municipal de Gràcia i la donació que ha fet ara el darrer president de la cooperativa, Francesc Nájera. Gràcies a aquests documents s’ha pogut recuperar una part de la història gracienca.
La de Teixidors a Mà era una cooperativa de consum, però també oferia molt més. Els socis podien gaudir d’un fons de vellesa i assistència mèdica i d’una oferta cultural i de lleure molt variada com ara excursions, funcions de teatre amateur, l’estudi de l’esperanto o la consulta de llibres a la biblioteca.
La Cooperativa va néixer l’any 1876 i va deixar definitivament de funcionar l’any 2004. L’època de més activitat va ser a partir dels anys 20 i durant la Guerra Civil, quan va arribar a tenir unes 500 famílies sòcies. L’any 1935 es trasllada a la seu del carrer de Terol on estarà fins a l’any 1985 quan l’edifici l’adquireix el Teatreneu que estrena el primer espectacle al cap de 3 anys.
Fotografies, documents, moneda social, o la revista de la cooperativa ‘La llançadora’ fan un repàs per aquest segle de vida de la cooperativa que va ser pionera a Gràcia. La mostra també s’acompanya d’una xerrada el dia 22 de juny a la Biblioteca Jaume Fuster sobre ‘Passat, present i futur del cooperativisme’ i la mostra es pot visitar fins al 9 de juliol.