Amb el seu habitual sentit de l’humor i sense abandonar el vessant didàctic, el periodista i crític gastronòmic Mikel López Iturriaga torna a les llibreries amb Cocina de aquí para gente de hoy, en què reivindica aquells plats de la cuina tradicional de la península que hem oblidat o que ja no sabem elaborar. N’ha parlat de tot plegat al programa betevé directe.

Zarangollos, cojondongos i caldo tradicional

Què és una titaina? Quins ingredients porta, exactament, un zarangollo? En quin emblemàtic local barceloní va néixer la truita panadera? El nou llibre de Mikel López Iturriaga és ple de paraules i expressions que probablement no heu escoltat mai, però que formen part de la tradició gastronòmica espanyola. Plats populars, nutritius, que aprofiten els ingredients de temporada i que es basen en la dieta mediterrània, les propostes de Cocina de aquí para gente de hoy clava les arrels en el nostre passat comú, però no oblida el present.

Conscient que la societat actual, en la seva majoria, té poc temps per cuinar, compta amb cuines petites i mal equipades, i baixa al supermercat a buscar gaspatxo envasat, Mikel López Iturriaga ens proposa receptes assequibles i prou fàcils d’executar: propostes locals com el cojondongo extremeny o el zarangollo murcià i plats essencials com el caldo tradicional o els cigrons amb espinacs. I tot plegat, apel·lant a allò que ell anomena “cuina tecnotradicional”, en què electrodomèstics contemporanis com la Thermomix o l’Airfryer estan al servei del caràcter atàvic de les receptes.

La croada gastronòmica de Mikel López Iturriaga

Des de fa més de 15 anys, el nom de Mikel López Iturriaga està associat a El comidista, la plataforma de continguts gastronòmics associada al diari El País i que inclou articles, receptes i un nodrit perfil de YouTube. Des d’aquesta atalaia, el periodista i crític basc ens recomana plats saborosos i fàcils de fer, qüestiona alguns dels grans mites de l’alimentació actual i fa tasts de productes prefabricats per a avaluar-ne la qualitat. Tot plegat, amb la voluntat de contribuir a corregir uns hàbits alimentaris desconnectats de la tradició i del quilòmetre zero.