La secció d’arts escèniques del betevé directe d’aquesta setmana se centra en el festival Escena Poblenou 2024. El periodista cultural i col·laborador del programa Nil Martín López fa un repàs de les propostes programades i destaca quins són els espectacles que no ens podem perdre. La 23a edició de l’Escena Poblenou serà del 17 al 20 d’octubre.

Els embrions de l’Escena

Nil Martín comença recomanant un dels projectes que més li agraden de l’Escena Poblenou: el dels Embrions. Cada any se seleccionen quatre propostes en estat embrionari de teatre, dansa, circ o performance; dues de sala i dues de carrer. Se’ls dona un ajut i un acompanyament, i dins el festival es mostren 15 minuts de cadascun dels projectes. Enguany, la mostra Embrions es podrà veure dijous, 17, a les 6 de la tarda. Es veuen les quatre mostres, i després es fa una xerrada amb les companyies amb un pica-pica.  

Per la banda d’espectacles de carrer, podem veure el col·lectiu Clariana, que ens presenta A pols, una proposta a l’espai públic, sobre el paper del cos en les zones i espais de pas. I la segona és de la companyia La côte Folle, amb Entre bous i vaques, que ens parla de la memòria, l’oblit, la vellesa, la demència i el pas del temps, des de la dansa i el circ. Pel que fa a propostes de sala, la companyia Uku’pacha porta una barreja de dansa teatre, audiovisual i tecnologies immersives amb Mary’s Room, i Juan Pablo Mazorra reflexiona sobre la seva pròpia vivència migrant i cuir al cabaret autoficcional Quería ser maricón pero nací sudaca

Altres propostes

Carmen Polo és l’excusa per parlar de l’herència franquista a Dama dictadura, el 19 i 20 d’octubre a la Sala Beckett. Es tracta del darrer espectacle de la companyia Hermanas Picohueso, que pren com a punt de partida la figura de la dona de Franco. 

Per a les persones que els agradi molt el teatre de carrer, hi ha diverses propostes, gratuïtes o per un preu molt barat. Si n’ha de triar una, Nil Martín assegura que té moltes ganes de veure The Place, de la companyia Eléctrico 28. Els dies 18 i 19 d’octubre al Camí Antic de València (Poblenou). En aquest cas, cal fer reserva prèvia a un preu simbòlic de 6 €.

L’última recomanació de Nil Martín és l’espectacle que tancarà el festival. Es tracta d’Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig, del Col·lectiu Que No Salga de Aquí. La companyia (amb Laura Vila Kremer, Raquel Loscos i Víctor Ramírez Tur al capdavant) van crear l’espectacle per parlar de les realitats intersex en primera persona. Més enllà de l’interès de la temàtica, és un espectacle que ha funcionat molt bé, que ja fa tres anys que roda, i que l’any 2022 va guanyar el Premi de Noves Tendències als Premis de la Crítica d’Arts Escèniques. Es podrà veure el 20 d’octubre al Centre Moral i Cultural del Poblenou.