El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona proposa una reforma del Codi penal que només afectaria els robatoris dels telèfons mòbils. El degà del col·legi, Jesús María Sánchez, ha detallat en el betevé directe el canvi formulat: “En el cas del furt d’un mòbil, sense violència a les persones, que la pena passés de delicte lleu a delicte menys greu. De tal manera que la sanció no és una multa, sinó que pot comportar que el jutge pugui adoptar mesures cautelars de privació de llibertat“. La pena de presó proposada seria d’un a tres anys.

Jesús María Sánchez explica: “Les normes penals han de tenir un efecte dissuasiu, no només punitiu, per evitar aquests delictes”. El degà assegura que, dels robatoris actuals, una part molt important són els telèfons. Valorar un mòbil en si és més de 400 euros o menys és un greu error. Quan et roben el mòbil, et treuen la vida, ho tens tot a l’aparell”.

El primer baròmetre municipal d’enguany assenyala que la inseguretat és el problema més greu de la ciutat per al 27,2 % de la població. Altres indicadors mostren que el 48 % del delictes del 2023 a Barcelona són furts, més de 100.000 l’any passat, i que s’han detectat 526 delinqüents reincidents que acumulen més de 6.000 delictes.

Més pressupost en els jutjats

La reforma penal del 2022 ja permet jutjar delinqüents reincidents que acumulin tres o més robatoris que superin els 400 €. El degà dels advocats demana més pressupost per afrontar aquesta feina judicial: “Els jutjats de Barcelona necessiten complementar les plantilles de reforç, més jutges, fiscals i funcionaris judicials, per sortir de l’embús en què es troben”.