El 90% dels sonòmetres de Barcelona ha superat la mitjana diària de nivells de soroll recomanats per l’OMS. És la dada inèdita que extreu el projecte #shhh de l‘Escola de Disseny i Enginyeria Elisava i l’agència d’urbanisme 300.000 km/s, experts en l’anàlisi de la ciutat a través de dades, que recull evidències sobre el conflicte de la contaminació acústica a Barcelona: “Barcelona no descansa, i això afecta la nostra vida diària“, ha explicat Olga Subirós, arquitecta i professora del Màster en Dades i Disseny, d’Elisava, en una entrevista a ‘bàsics‘.

Per a la recerca, els estudiants del màster han tingut en compte tots els registres dels sonòmetres de la ciutat que proporcionen dades a l’Ajuntament de Barcelona des del 2018 fins al 2022. De l’anàlisi se n’extreu, per exemple, que al carrer de València hi ha un soroll constant, que supera els llindars recomanats, tant de dia com de nit, durant tots els dies de la setmana. O que la Zona Franca bull en els dies feiners, però es converteix en un dels indrets més tranquils de Barcelona durant el cap de setmana. “El carrer d’Ulldecona, els caps de setmana, hem detectat que és el més tranquil de la ciutat; i el més sorollós és el carrer de València”, ha dit Subirós.

Queixes per soroll. Elisava-Shhh, E. Ortiz, J. Pérez.

L’estudi també ha tingut en compte l’evolució en el nombre de denúncies per molèsties a causa del soroll que ha rebut la Guàrdia Urbana durant els darrers cinc anys: s’han quadruplicat en cinc anys i han estat 3.800 en total. Paradoxalment, també hi ha hagut marge per trobar dades que conviden a l’optimisme, com ara que del 2018 al 2022 s’ha reduït el soroll en 1,72 decibels a la ciutat.

Segons Subirós, les fonts de la contaminació acústica a Barcelona són clares, així com les receptes per reduir-lo: “D’una banda, tenim el trànsit, i de l’altra, l’oci nocturn. Per això es fa evident que cal una reducció en el nombre de vehicles, i també distribuir l’oci nocturn per evitar monocultius. En els dos aspectes, el disseny urbà i la regulació és clau”, ha apuntat.

El projecte #shhh és també una exposició que es podrà visitar fins al 9 de juny a Elisava, a la Rambla, i que forma part del Festival Model 2023 d’arquitectura.