Es defineix com un optimista de mena però José Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, diu que ara mateix “els ànims entre els pescadors estan més baixos que mai”. El motiu? La normativa europea que des del 2020 els restringeix els dies que poden sortir a feinejar i que, a partir del 2022, també vol limitar les quantitats que podran pescar. “Són totalment inviables. Significaran la nostra mort”, assegura Juárez.

Traduït en xifres, el Pla de gestió del Mediterrani per a la pesca d’arrossegament redueix de 232 a 180 els dies que poden sortir a pescar cada any. I pel que fa a les quantitats, si ara poden pescar 25.000 quilos de sardina a la setmana, a partir del 2022 només en podran pescar 1.500. “Els mariners anem a proporció de les captures. Si em redueixen el 94 % dels ingressos què haig de fer? Anar a treballar? No ens sortirà a compte”, lamenta.

Segons Juárez, han traslladat les seves preocupacions a les administracions però continuen sense obtenir-ne cap mena de resposta. “No hem participat en cap taula de diàleg. No tenen en compte el treballador, és com parlar amb una paret”. Per això diu que “mai havia vist el sector pesquer amb els ànims tan baixos”.

Sense relleu generacional

La flota s’ha reduït a la meitat en 10 anys i de les 22 embarcacions que hi havia només en queden 11. “I no sortim a pescar el que pescaven aquests vaixells. Per tant en certa manera ja hem reduït un 50 % la captura”. I no només això, “també intentem fer tots els ponts, parades biològiques en èpoques de reproducció”.

El panorama actual no ajuda a convèncer els més joves perquè segueixin la tradició familiar. “Tot i que ara les condicions de treball són molt millors que quan jo era més jove. Ara treballem cinc dies, tenim el cap de setmana per conciliar”, explica Juárez, que també assenyala que l’entrada de la dona a l’ofici de pescador continua sent una assignatura pendent.