Aquest dimecres, 16 d’octubre, és el Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, una jornada que vol conscienciar de la necessitat d’actuar de manera ràpida davant d’una aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca per augmentar les probabilitats de supervivència de les persones afectades. Per això, el SEM ha organitzat tallers en 13 ciutats catalanes per ensenyar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) amb el lema “Les teves mans salven vides”, ja que una RCP pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure.

“Si no respira, trucar al 112 i començar a fer el massatge” és el primer missatge que ha enviat Irene Murillo, infermera del SEM, en una entrevista al bàsics. Avisa que els primers minuts “són vitals per a la persona que ha patit una parada cardiorespiratòria i s’hauria de començar com més aviat millor la reanimació”.

Jaume Albareda, tècnic en emergències sanitàries, creu que és important que la ciutadania sàpiga actuar davant d’una parada: “L’any passat hi va haver més de 500 aturades cardíaques a Barcelona i només un 37 % van ser assistides per la gent que hi havia al voltant, hem d’intentar que això pugi més”.

Com s’ha d’actuar davant d’una ACR?

Una aturada cardiorespiratòria (ACR) es caracteritza per l’absència d’espiració i de batec cardíac i requereix atenció urgent. Per això, cal trucar al 112 i també iniciar, immediatament, les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). Si la persona que atén la víctima no sap com fer-ho, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) li donarà les indicacions per telèfon mentre espera l’arribada de l’ambulància. Si es disposa d’un desfibril·lador extern automàtic (DEA), cal iniciar la descàrrega al més aviat possible.

L’RCP, una acció que salva vides

Per començar una RCP, cal posar la persona afectada panxa enlaire i comprovar que no té cap objecte a la boca, se li ha de tirar el cap enrere aixecant-li la barbeta i se li ha de posar una mà al front i l’altra al mentó per obrir la via aèria.
Llavors, s’ha de mirar si respira i si no ho fa cal fer la reanimació. La persona que fa l’RCP ha de col·locar les mans enllaçades a la part central del pit, aproximadament a la línia imaginària entre els dos mugrons, i començar a fer compressions toràciques fent força amb el cos, sense doblegar els braços, amb una freqüència d’unes 100 compressions per minut.
S’han de continuar fent fins al retorn espontani del pols i la respiració (s’ha de col·locar en posició lateral de seguretat) o fins que arribi l’equip del Sistema d’Emergències Mèdiques.