El músic, humanista, escriptor, divulgador i comunicador Ramon Gener passa pel ‘Mirador Barcelona’, del “bàsics”, una atalaia des d’on mirar amb perspectiva la ciutat. Destaca l’Eixample per sobre de tot. Gener confessa que li encanta, “és poesia pura. Són matemàtiques, música”. Llicenciat en humanitats i ciències empresarials, es va formar en piano i cant.

Gener va començar els estudis de piano al Conservatori del Liceu, un espai de la ciutat clau en la seva trajectòria, i considera que la ciutat ha d’estar molt orgullosa d’aquest teatre: “El Liceu és de tots els barcelonins”. Considera que tot i que “anar a l’òpera no és barat, és més car anar a veure un concert de Lady Gaga, Bad Gyal o Bruce Springsteen”.

“M’encanta la gent, és una mica la meva malaltia”

La relació amb el Liceu és llarga. Li agrada veure els espectacles des de darrere de les bambolines i per això també coneix bé la Rambla. Creu que sí que hi ha molts turistes, tot i això confessa que “m’encanta la gent, és una mica la meva malaltia”. Però sí que ho ha notat per exemple en una botiga clàssica d’aquest passeig, Casa Beethoven, l’últim comerç només de partitures gairebé a tot Espanya i on el propietari explica que només ven a turistes pràcticament.

“He hagut de tornar a Barcelona, necessito el merder”

Gener va estar uns anys exercint de baríton, però finalment va abandonar el cant i va començar una etapa com a divulgador musical i artístic. Tot i que ha viscut fora de Barcelona, explica que “he hagut de tornar, necessito el merder”. Diu que la ciutat fa molt de soroll, però que a ell li agrada. De fet, considera que el soroll d’alguna manera també es converteix en música. Però creu que no és només important el so, sinó que reivindica la importància del silenci: “Quan vas a un concert el més important és el silenci d’abans de començar i el de després de l’última nota, sense això no existiria la música d’enmig”.

Diu que para quan hi ha algú tocant al carrer i creu que hi ha gent molt bona, però no ho pot evitar: “Si la música sona jo no puc passar de llarg”.

En aquest silenci recorda que quan era més jove anava de nit al Mirador de l’Alcalde, a Montjuïc, a pensar. Diu que mirava el port de Barcelona i s’imaginava que si no aconseguia el seu propòsit vital marxaria en un vaixell a navegar.

“M’agradaria que la Barcelona actual s’assemblés a la dels Jocs Olímpics”

Ha conduït diferents programes de televisió, començant el 2011 a TV3 amb ‘Òpera en texans’ i més tard ‘This is opera’, seguit de ‘This is art’. El 2023 va ser el torn d’un nou programa, ‘Això no és una cançó’. També l’hem pogut veure i el podem tornar a veure sobre un escenari.

Dels musicals creu que Madrid n’és la capital, però no només d’això. Gener considera que “ens ha avançat per la dreta en gairebé tot”. Creu que la ciutat s’ha de desvetllar i “tornar a ser el que era”. Confessa que li agradaria que la Barcelona actual “s’assemblés a la dels Jocs Olímpics”. El músic i divulgador creu que la seguretat i la neteja s’haurien de millorar: “M’han robat el mòbil un parell de vegades últimament i la neteja deixa a desitjar, també és cert que no plou”.

‘Love, love, love’ torna a Barcelona per Nadal

Ara, Gener torna a Barcelona per Nadal amb l’espectacle ‘Love, love, love‘ juntament amb José Corbacho. El muntatge, renovat amb una especial mirada a aquestes dates festives, es podrà veure al teatre Coliseum de Barcelona els propers 26 i 27 de desembre. Obres de Bach, Txaikovski, Amy Winehouse, Coldplay i els Beatles es troben en un muntatge en què es conjura el teatre, el musical i el concert, i que té l’amor com a fil conductor.