A més de ser una mesura antiincendis, el pla pilot de pastura d’un ramat d’ovelles i cabres a Collserola farà baixar la població de porcs senglars en aquesta zona de Barcelona. Així ho ha assegurat al programa ‘bàsics’, de betevé, Ferran Pauné, ecòleg, director de la consultora Pascuum —especialitzada en ramaderia extensiva— i professor a la Universitat de Vic, que ha explicat que la ramaderia extensiva afavoreix un canvi en les propietats de l’ecosistema i el reactiven. D’aquesta manera, anirem veient la tendència que espècies oportunistes, com és el senglar, redueixen la seva presència.

Pauné ha explicat que el ramat en si té una segona eina per fer que els senglars no se’ls acostin. “Amb els gossos de guarda, que acompanyen el pastor i el ramat en tot moment, els senglars tendeixen a no acostar-se”, ha afirmat. Per tot això, l’expert no considera que aquests animals, que els últims anys han proliferat a les zones periurbanes i que es deixen veure sovint, siguin un problema per a la pastura.

“El ramat és una eina antiincendis que funciona de sol a sol”

Que el ramat estigui format per dues espècies d’herbívors, les ovelles i les cabres, no és casualitat. Pauné ha explicat que s’ha escollit a consciència perquè amb els dos tipus d’animals es multiplica “la reactivació de les plantes i els terrenys tenen més aigua i són menys inflamables”.

En aquest sentit, per Pauné el ramat presenta molts avantatges davant les màquines desbrossadores. En primer lloc, “la vegetació treballa amb energia solar, no para de créixer. Quan treballes amb herbívors no vas contra la natura, sinó amb la natura”. En aquest sentit, ha definit les ovelles i les cabres com una eina ecològica, gens invasora i que “treballa de sol a sol sense males conseqüències”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a