El ramat antiincendis amb 300 caps de bestiar ja pastura a Horta-Guinardó. Les ovelles i les cabres tenen el seu punt base en un tancat a l’antic camp de futbol de la Font del Gos i cada dia sortiran a pasturar “de sol a sol”, segons Daniel Sánchez, que n’és el responsable. En aquesta zona serà habitual trobar-se amb el ramat, però cal seguir unes pautes per no destorbar els animals ni interferir en la feina del pastor.
Ferran Pauné, director de la consultora especialitzada en ramaderia extensiva Pascuum, dona alguns consells per veure el ramat d’ovelles i cabres que pastura a Barcelona.
Mantingues la distància amb ovelles, cabres i gossos
“Cal considerar que el bestiar i els gossos estan treballant”, explica Ferran Pauné. Per això s’ha de mantenir una distància de seguretat d’un mínim de 10 metres sempre que sigui possible. Així, s’evitarà estressar el ramat i els gossos.
Mira tot el que vulguis, però res de tocar
És important no intentar tocar ni el ramat ni els gossos: “Sentiran que la distància no és la que hauria de ser”, remarca Pauné. Els gossos pastor en absolut són animals agressius i, de fet, estan acostumats a treballar en zones periurbanes on la convivència amb els humans és diària, però sempre estan alerta: “El gos d’atura és mans, però cal mantenir-hi la calma i no tocar-lo”.
Porta el gos lligat
“A qualsevol lloc d’Europa, en zona de pastura s’exigeix que els gossos vagin lligats“, recorda l’ecòleg. Els animals de ciutat pot ser que no hagin vist mai un ramat i no sabem com hi poden reaccionar. A més, els gossos pastor de vigilància tenen la missió de protegir el ramat de les interferències d’altres animals, com senglars o gossos assilvestrats o que no vagin lligats.
Si sents esquelles, baixa de la bici
“És important que els ciclistes afluixin la marxa i, si senten esquelles a tocar d’un revolt, baixin de la bicicleta”, demana Pauné, que accepta que la introducció de la ramaderia extensiva a Barcelona és “un gran repte que pot portar a petites tensions en alguna ocasió”.
El tancat de la Font del Gos és un espai vigilat
El ramat dormirà cada dia, durant els tres mesos que duri la prova pilot, en un tancat a l’antic camp de futbol de la Font del Gos. Allà el bestiar també hi té menjar i aigua. Les ovelles i les cabres no tenen xip ni localitzador, però el pastor dormirà a tocar del recinte i la Guàrdia Urbana col·laborarà en la vigilància.
En cas de dubte, consulta el pastor
Daniel Sánchez és el pastor responsable de les bèsties, que provenen de Sant Llorenç del Munt, al Vallès Occidental. Ell mateix es mostra disposat a resoldre dubtes: “Si volen venir, que busquin i que preguntin”.