El teixit comercial del Raval està canviant radicalment des de fa un bon grapat d’anys i en els darrers ho està fent de manera encara més accelerada. El febrer del 2022 el ‘bàsics’ va fer un recompte de les botigues que hi ha en alguns dels carrers més comercials del Raval Nord i els que hi ha a tocar. Es tracta de la zona que hi ha entre els carrers de Joaquín Costa, Riera Alta, Sant Antoni Abad i Cera. El resultat va ser de 41 supermercats, 22 fruiteries i 15 carnisseries. Un any i mig més tard hem tornat a comptabilitzar els negocis que hi ha a la zona i les xifres no retrocedeixen. Malgrat que en tanquen força, se n’obren ràpidament de nou i aquest setembre del 2023 hi ha 47 supermercats, 23 fruiteries i 15 carnisseries.

40 botigues de telefonia al carrer de Sant Pau

El mateix exercici es pot fer amb les botigues del carrer de Sant Pau i el d’en Robador. Fa un any i mig hi havia oberts 42 establiments de telefonia en aquesta zona, 33 només en 350 metres del carrer de Sant Pau. 19 mesos més tard la xifra només ha baixat fins als 39 comerços d’aquest sector tecnològic.

25 perruqueries i barberies

Un altre monocultiu comercial que ha proliferat en els darrers anys en aquesta zona de Ciutat Vella és el de les perruqueries i barberies. A setembre del 2023 hi ha prop de 25 locals que o són perruqueries o són barberies en aquesta àrea del Raval Nord.

Tancament de botigues de tota la vida

La reproducció de la mateixa tipologia de comerços al Raval està contribuint al tancament de molts negocis que treballaven des de feia molt temps al barri i que es dedicaven a la venda d’altres productes. En l’últim any i mig han abaixat la persiana establiments com Foto Isa, al carrer de Joaquín Costa, la Polleria Llobet, al carrer de la Cera, i una drogueria a pocs metres. Tal com expliquen alguns propietaris de negocis, això implica que hi ha menys riquesa comercial, no hi ha tants ciutadans que acudeixen a la zona i les vendes cauen. D’altra banda, hi ha comerciants que han decidit canviar de barri i establir-se a Sant Antoni per evitar el tancament.

En paral·lel a tot plegat, els veïns denuncien que aquesta situació els està obligant a desplaçar-se fins a Sant Antoni per fer compres del dia a dia, una situació que es complica encara més per a la gent gran o amb mobilitat reduïda.

Barcelona, la ciutat amb més densitat comercial

En una entrevista al ‘bàsics’, el director de l’Observatori Eixos, David Nogué, ha explicat que Barcelona és la ciutat amb més densitat comercial que han analitzat mai a tot el món. Actualment hi ha més d’un miler de botigues per quilòmetre quadrat.