Quina és la zona d’Europa on viu més població concentrada? Doncs queda prop de Barcelona. És una àrea compartida entre l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, que inclou els barris de la Torrassa i Collblanc i també de Sants-Badal. Aquí hi viuen 52.767 persones segons dades de l’Eurostat del 2018. Amb els registres d’aquesta oficina d’estadística europea, que inclou 38 països, aquest és el quilòmetre quadrat de tot Europa amb més densitat de població.
Qui s’ha encarregat de recopilar aquestes dades i fer-les accessibles ha estat Alasdair Rae, un analista de dades i fundador de l’empresa Automatic Knowledge, que ha recopilat els quilòmetres quadrats on hi ha més de 30.000 persones vivint a Europa i n’ha fet un fil a Twitter. N’han sortit 140, dels quals 33 són a Barcelona o la seva àrea metropolitana. És a dir, 33 quadrats a casa nostra on viuen concentrades més de 30.000 persones. I encara hi ha més dades: dels cinc quadrats més poblats d’Europa, quatre són a Barcelona i un, a París.
“Això és una victòria del planejament urbà de Barcelona”
“La principal conclusió de tot plegat és que Barcelona és molt bona en densitat”, explica rient Alasdair Rae a betevé des de Sheffield, el Regne Unit, on resideix. “Quan mires un mapa de Barcelona, es fa evident que és una zona molt densa, però quan camines pels seus carrers, realment no sents que sigui així. Si ho compares amb Manhattan, a Nova York, que té una densitat de població similar, els edificis són de 20 o 30 pisos d’alçària, mentre que a Barcelona hi ha quatre o sis pisos d’alçària. He estat a Barcelona uns quants cops i mai m’ha semblat massa dens. Això és una victòria del planejament urbà de Barcelona“.
Una zona on no cap ni una agulla
A tocar del Mercat de Collblanc, una de les zones comercials més concorregudes d’aquesta zona ultrapoblada, la majoria dels qui hi passegen diuen que els sona haver sentit que viuen en un espai extremament poblat: “Hi ha molta gent als carrers i, a sobre, són estrets. Està tot una mica atapeït”. Sobre els equipaments que els donen serveis, però, les queixes són suaus: “Tenim escoles, biblioteques, poliesportiu i centres d’atenció primària, tot i que per a depèn de què fan esperar massa”. Els dos CAP dins el quadrant són els de la Torrassa i Collblanc, que tenen assignades en total més de 55.000 persones.
“La densitat pot conviure amb la qualitat de vida”
La densitat de població, per si sola, no ens permet saber si en una ciutat s’hi viu bé o malament i cal tenir en compte altres factors. Segons Carme Miralles, catedràtica de Geografia Urbana de la UAB, la densitat sí que pot permetre fer la vida més còmoda perquè pot fer els espais més accessibles: “Ser una ciutat densament poblada pot ser una bona notícia. Per exemple, els mercats perviuen gràcies que hi ha habitants al voltant que hi compren. Nosaltres no tenim ciutats disgregades amb grans supermercats als afores”.