‘Les coses bones’, la secció més optimista del bàsics, repassa les notícies positives dels últims dies amb el periodista Carlos Márquez. Aquesta setmana s’ha fixat en l’acte que s’ha organitzat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el 20 de novembre, de reparació per les víctimes d’abusos sexuals d’Albert Benaiges. També ha repassat les campanyes que s’han fet per promocionar el tramvia i ha preguntat quina és la seva cosa bona a la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

1. Amb les víctimes d’abusos sexuals

Per Márquez, no n’hi ha prou amb condemnar i solidaritzar-se, ni tampoc només amb vigilància i control, sinó que també calen gestos com el que es farà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el 20 de novembre.

Juntament amb el síndic de Barcelona, David Bondia, l’Ajuntament organitzarà un acte de reparació per a les víctimes d’abusos sexuals d’Albert Benaiges, exprofessor d’educació física a l’Escola Barcelona i exentrenador del Barça. L’acte es convoca per “contribuir en el procés de reparació del dany causat i que les diverses administracions demanin disculpes i exposin el seu ferm compromís en la lluita contra qualsevol violència”.

El periodista considera que el fet que l’Administració pugui mirar als ulls les persones que van patir aquests abusos i les seves famílies és un gest i un compromís important, ja que les víctimes tenen una barreja de sentiments que fa que els costi molt denunciar i compartir-ho, perquè l’entorn molts cops no ajuda gens.

Recorda que aquesta situació ja es va veure en el cas dels Jesuïtes destapat per Guillem Sánchez, amb una alumna que a principis dels anys 90 va haver de marxar de l’escola després de denunciar un jesuïta que més tard va ser condemnat.

El desembre del 2021, van preguntar pel cas Benaiges a Xavi Hernández, entrenador del Barça, i la seva resposta tampoc va ajudar: “No em consta cap cas al Barça, però no vol dir que no n’hi hagi hagut”. Aquestes declaracions recorden les que va fer el gener del 2023 quan li van preguntar per la llavors presumpta agressió sexual de Dani Alves a una jove: “Em sap molt greu per ell”. El periodista reflexiona que si el 2024 estem així, imagina’t als 80 i als 90.

La justícia, però, va arxivar fa dos anys les 16 denúncies d’exalumnes contra l’excoordinador del futbol base del Barça per abusos comesos entre el 1980 i el 1999, perquè havien prescrit. Quan l’Ara va destapar el cas, l’any 2021, una seixantena de persones van fer públic que Benaiges també els va agredir a l’Escola Barcelona quan n’era docent. Márquez apunta que sempre és el mateix patró: la premsa dona a conèixer uns casos concrets i ràpidament en comencen a sortir de nous.

El periodista reflexiona que són situacions en què la premsa, segurament, fa una tasca que no li pertoca: “Hem d’investigar, però no podem reparar”. I per això creu que és important l’acte del 20 de novembre, en què hi haurà l’Ajuntament, el síndic, el Consorci d’Educació de Barcelona, el Futbol Club Barcelona i el Departament d’Educació. També hi haurà la direcció de l’escola, que no és la mateixa que hi ha havia quan Benaiges treballava al centre.

2. El TRAM i les seves campanyes

L’estrena del tram de Glòries fins a Verdaguer ja és una cosa bona en si per Márquez, però el periodista s’ha fixat en la campanya de publicitat que s’ha fet per promocionar-lo i la reivindica.

Els autors de l’anunci són l’agència de publicitat Snoop. No és la primera vegada que el TRAM fa anuncis peculiars i recorda el de fa cinc anys, que assegura que el va enamorar: una campanya en què el protagonista era Immanuel Kant, que es trobava un fan dins del tramvia.

L’anunci tenia la virtut de concentrar totes les coses que no hem de fer dins el transport públic i va tenir 193.000 visualitzacions a YouTube. També hi apareixia el tema dels gossos, sempre delicat.

També TMB ha fet promocions per emmarcar, com l’anunci del metro pel Carnestoltes del 1996.

Amb la posada en marxa del nou tramvia, Márquez vol tenir un record per una persona que ha estat fonamental per tal que el tramvia arribi a Verdaguer. És Ricard Riol, que durant molts anys ha estat president de la PTP.

3. La cosa bona de… Laia Bonet

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, explica la seva cosa bona: “L’èxit del transport públic a Barcelona”. Bonet diu que un dels motius és la posada en marxa d’un nou tram del tramvia per la Diagonal, un fet que apropa la connexió d’aquest transport cap a Francesc Macià, i també assenyala l’èxit en les xifres d’usuaris al metro i l’autobús, cosa que considera que demostra l’aposta de la ciutadania pel transport públic de la ciutat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a