“Entranyable, simpàtic, generós i empàtic”. Són només alguns dels elogis amb què han descrit Joan Bayén, “Pinotxo”, els cuiners i també amics Isidre Gironès i Carles Gaig. Tots dos han explicat al programa ‘bàsics’ que pràcticament cada dia anaven al bar de la Boqueria “a fer un esmorzar de forquilla”. També han volgut recordar el que Bayén ha representat per a la gastronomia de Barcelona i Catalunya: “És l’home que ha venut més xuixos del món”, ha explicat Gironès, propietari del restaurant Ca l’Isidre.

Tant ell com Gaig han elogiat els plats que cuinava Bayén darrera la barra del petit establiment de la Boqueria: “Les mongetes de Santa Pau amb calamarsets!”, han volgut destacar d’entre tota la carta que oferia. “Una cuina tradicional, amb producte de proximitat i de temporada. Una manera d’entendre la gastronomia que es trobarà a faltar”.

Així ho entén també la divulgadora gastronòmica Inés Butrón, que considera que la mort de Bayén “és un daltabaix perquè suposa haver d’acceptar que ha caigut un pilar simbòlic”. Per ella, és “història de Barcelona i dels seus mercats. Representant dels valors de la mediterraneïtat”.

‘La Boqueria del Pinotxo’, el llibre homenatge

Butrón és, juntament Álex Aguilar, Carla Alpeñés i Félix Montero, una de les autores que han col·laborat en la redacció del llibre ‘La Boqueria del Pinotxo’, un llibre homenatge que s’havia de presentar aquest divendres i que narra la història de Bayén des que va començar a treballar a la parada de la mare amb només set anys fins al moment de jubilar-se.  

Qui també ha glossat la figura de Bayén és el periodista i col·laborador del ‘bàsics’ Toni Vall: “El vaig entrevistar en diverses ocasions i, malgrat tenir el bar ple de gent, sempre tenia una paraula per a tu, sempre et recordava, tenia un tracte de proximitat que et feia sentir especial”.

Carles Gaig ha volgut recordar que si una cosa va aprendre de Bayén és a “no abandonar mai si fas allò que t’agrada”. De fet, considera que apagar els fogons després de tants anys treballant “ha estat una mala experiència per al Juanito”.

Cap d’ells no ha volgut entrar a valorar les disputes familiars sorgides arran del traspàs de la parada. Ara bé, sobre si en un futur el Pinotxo ha de mantenir el nom, Inés Butrón creu que és millor “no deixar-se portar per la nostàlgia i no conservar el local com un mausoleu dedicat a la frustració del que ja no és. Les coses han de seguir”.

En aquest sentit, Gaig també ha volgut afegir que “el Juanito omplia la petita barra del bar. Sense ell ara hi vas i és diferent, és un bar més”.

Homenatge al Juanito, dins i fora de la Boqueria

Òscar Ubide també ha tingut unes paraules de record per al Juanito i ha avançat que des de la Boqueria se li està organitzant un acte d’homenatge, del qual aquest dimecres transcendiran més detalls. “Hi haurà actes dins i fora de la Boqueria”, ha precisat el gerent, que ha lloat la tasca de Bayén durant tots aquests anys i l’ha definit com el personatge “més internacional, però també el més local” del mercat.

Així s’emocionava Joan Bayén en parlar de la història del Pinotxo

Tota una vida rere la barra del Pinotxo. Ens ha vingut molt de gust recuperar de l’arxiu de betevé entrevistes i intervencions per recordar la seva figura. El Pinotxo el va fundar la seva mare, la Catalina, fa 80 anys, però ell amb sis anys ja explicava que corria per darrere la barra.

Amb motiu del Premi Ciutat de Barcelona del 2016, betevé li va fer un reportatge. I, en preguntar-li per la història del Pinotxo, s’emocionava. N’hem recuperat alguns fragments.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a