La secció ‘Arxiu Barcelona’, del bàsics, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquests dies marcats per les inundacions al País Valencià, el periodista ha volgut fer memòria i recordar les inundacions que més han marcat Catalunya fins ara: les riuades del 1962 al Vallès, un episodi catastròfic que va deixar centenars de víctimes mortals i amb unes imatges que recorden molt les que veiem aquests dies als telenotícies.

Terrassa

La nit del 25 de setembre: més de 200 litres en tres hores

Va ser durant la nit fatídica del 25 de setembre del 1962 quan la pluja va colpejar el Vallès Occidental i va deixar més de 200 litres per metre quadrat en menys de tres hores. La intensa tempesta va fer que les rieres i el riu Ripoll multipliquessin el cabal. Les xifres oficials de l’època, sota el règim franquista, van calcular més de 600 defuncions, però s’estima que realment van superar el miler, comptant-hi els desapareguts.

A Terrassa van perdre la vida 327 persones; a Rubí, 260; a Sabadell, 47; a Molins de Rei, 36; a Montcada i Reixac, 30 i a Ripollet, 13, tot i que mai va existir una dada oficial i consensuada.

Va ser una jornada de precipitacions que amb el pas de les hores va anar acumulant aigua. Els rius de la zona, com la riera de Rubí i el Ripoll, van créixer de manera excepcional i es van endur tot el que es van trobar. El barri de les Arenes, a Terrassa, l’Escardívol, a Rubí, i moltes fàbriques de Sabadell van desaparèixer sota la riuada.

Cabals d’aigua màxims

Rius i rieres van assolir grans cabals màxims estimats: 1.750 m³/s a la riera de les Arenes a Rubí, 2.000 m³/s al riu Ripoll a Sabadell, 3.200 m³/s a Ripollet i 5.000 m³/s al Besòs a Sant Adrià de Besòs.

Terrassa Rubí van ser les poblacions més afectades, però la duresa de les aigües va arrasar altres localitats del Vallès Occidental com Sabadell, Cerdanyola, Sant Quirze, Matadepera, Montcada i Reixac i Ripollet.

Terrassa

Habitatges autoconstruïts prop de les lleres

La riuada va ser responsable de la destrucció, però també, la geologia de la zona i apunten estudis, les condicions dels habitatges també hi van tenir molt a veure. Moltes cases eren d’autoconstrucció i no van suportar l’embat de la força de l’aigua. En aquests habitatges hi habitaven milers d’immigrants que es van establir a les poblacions industrials de la conca del riu Ripoll i la riera de les Arenes, on s’havien construït edificis industrials cada vegada més grans a la llera del riu.

Rubí

Solidaritat de la gent i record

La resposta de la gent va ser immediata. Joaquín Soler Serrano va engegar a Ràdio Barcelona una campanya per recollir aliments, material i diners per ajudar les víctimes. Va aconseguir 30 milions de pessetes en nomes cinc dies. El govern franquista també va aportar efectius per ajudar a la recuperació i va construir edificis per reallotjar els damnificats.

Per recordar els fets s’han aixecat monuments en record de les víctimes en diverses de les poblacions afectades.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a