La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana viatja a l’època daurada de la boxa a Barcelona i s’endinsa en la història del Gran Price, un local que va acollir molt més que combats. El Gran Price va instal·lar-se on havia estat la sala de ball Bohemia Modernista i es va inaugurar la nit de Cap d’Any del 1934. Era un punt clau de l’entreteniment de les classes populars, pel ball, la boxa i les sessions matinals de diumenge de lluita lliure. En aquest espai, actualment desaparegut, també es van organitzar actes culturals a finals del franquisme, com el Primer Festival Popular de Poesia Catalana.

El temple de la boxa

Als anys 30, la boxa aixecava passions. Aquest esport va arribar a Barcelona amb estrangers, que van muntar els primers gimnasos. L’espectacle de la boxa omplia places de toros, camps de futbol i sales de ball, com el Gran Prince, l’Olympia i La Paloma, que als matins es convertien en rings. La sala va prendre el nom de l’artista de circ anglès Thomas Price.

El Gran Price va obrir el 1934 al carrer de Casanova amb Floridablanca i es va convertir en el punt neuràlgic de la boxa a la ciutat. En aquest espai es van donar a conèixer grans boxejadors de l’època com Luis Romero, Fred Galiana, Mimoun Ben Alí, Carlos García Duró, Miguel Sánchez Merallo, El Caballito, el Tigre de Cestona, Boby Ros, Robinson García, José Fernandez, Urtain, Josep Vega i Josep Gironès.

L’any 1968, Joaquim Maria Puyal va començar a retransmetre algunes vetllades de boxa.

La sala, però, no només s’obria a la boxa, sinó que també s’hi feien festes d’entitats i esdeveniments esportius de gimnàstica, esgrima o bàsquet.

Una curiositat que es va fer al Price el 1964, és l’espectacle de “La mujer de hierro, el fenomeno de todos los tiempos”.

El Price acull actes polítics

L’any 1936 la sala va acollir mítings per a les eleccions de la Segona República. Després de l’esclat de la Guerra Civil, el Price va ser expropiat per la CNT/FAI per celebrar actes del bàndol republicà.

Més tard, també va acollir actes franquistes i religiosos com la Conferència Quaresmal del 1954.

Música al ring

La fotògrafa Colita va captar la música que va sonar al Price amb artistes com Jaume Sisa i Pau Riba. De fet, Riba hi va presentar el 1970 el disc ‘Dioptria’, que els responsables del Palau de la Música Catalana es van negar a acollir, en una nit històrica de la música progressiva catalana.

Els poetes del Price

L’any 1970 es va fer al Price el Primer Festival Popular de Poesia Catalana, conegut com El Price dels Poetes, amb poetes que van recitar la seva obra com Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Gabriel Ferrater, Pere Quart, Joan Brossa i Agustí Bartra. En el festival, la poesia i la llengua catalanes van ser les protagonistes i va ser un dels actes culturals i polítics més destacats de l’antifranquisme, també en solidaritat amb el moviment obrer.

El final del Price, el 1973

Els deutes i la pressió immobiliària van provocar el tancament del Price i l’edifici es va vendre a Núñez i Navarro, que el va enderrocar i va fer-hi un bloc de pisos.

Un homenatge al mític Price

Fa dos anys, va obrir a l’Eixample, al carrer d’Aragó, el Club de Boxa Gran Price, que homenatja el mític Price amb el nom i la decoració.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a