Amb motiu de la Diada de Catalunya, a les pastisseries s’elabora i es ven el pastís de la Diada, que es fa amb pa de pessic en forma d’escut heràldic. Unes postres farcides de crema o melmelada, envoltat de gema i acabat per sobre amb quatre tires de gelatina de color vermell (o melmelada de maduixa) simulant les quatre barres de la senyera catalana i que són un dels dolços més desitjats de cada 11 de setembre.
No saps com fer el pastís de la Diada? T’oferim una recepta, pas a pas, perquè puguis preparar-lo a casa.
Pastís de la Diada: ingredients imprescindibles
- pa de pessic
- ametlla crocant
- melmelada de préssec
- brandi (conyac)
- gelatina de poma
- colorant vermell
- gema pastissera (crema que s’utilitza per farcir i per decorar pastissos / recepta)
- sucre bany (almívar). Aquest sucre líquid s’utilitza per banyar el pa de pessic de tots els pastissos / recepta
Aquests dos darrers ingredients s’hauran de preparar un dia abans.
Com fer les quatre barres de gelatina
La gelatina de poma que haurem comprat arriba quallada i l’hem d’escalfar amb una mica d’aigua. Posem al foc tres o quatre grapats en un bol amb 1/5 part d’aigua fins que arrenqui el bull. Utilitzarem colorant alimentari vermell. Ens farà falta una safata que tingui una mica de vora o una carmanyola mateix. La gelatina arrenca el bull. Ja la podem parar. Hi incorporem el colorant (mitja cullerada) i el barregem bé. Ara, calent, ho aboquem dins la safata procurant també que ens quedi un gruix considerable. Ho deixem refredar a temperatura ambient fins que qualli.
(Per aquells qui no tingueu temps, sempre podreu fer les quatre barres amb melmelada de maduixa, tot i que no és ben bé el mateix)
Com fer el pastís de la Diada?
- Preparem el bany del pastís amb una barreja d’almívar i brandi (80 i 20 %): sucre bany.
- Retallem el pa de pessic (que haurem fet prèviament), i li donem la forma d’escut. És aconsellable treure la part dura (crosta) dels voltants i de dalt, deixant només la capa de sota que no es veu.
- Obrim el pa de pessic per la meitat i banyarem la capa inferior del pastís.
- A sobre hi posem un pot de melmelada de préssec (prèviament treballada per donar-li més untuositat). Millor que no arribi fins a les cantonades.
- Cobrim amb l’altra capa de pa de pessic i ho tornem a banyar.
- Com que tenim la gema pastissera feta, la remenem una mica i cobrim el pastís.
- Mentre, escalfem la gelatina de poma.
- Quan estigui a punt, banyem el pastís.
- Amb un ganivet retallem el sobrant de gelatina i el retirem.
- Col·loquem el pastís sobre una cartró amb blonda.
- Un cop tenim fet (o comprat) el crocant, el posem pel voltant del pastís i intentem que s’enganxi a la part lateral i eliminem l’excés d’ametlla.
- Tornem a la gelatina vermella. Feu tires amb un ganivet fi. La millor manera de separar les tires és amb les mans. El ganivet les pot malmetre.
- Per últim, col·loquem les quatre barres. Mesureu bé les distàncies (si us equivoqueu i rectifiqueu, la gelatina vermella tacarà la base).
- Posem el pastís a la nevera.
(Recepta facilitada pel portal professional de gastronomia catalana, el gourmet català)