Joaquim Luna passa pel ‘Mirador Barcelona’, del bàsics, una talaia des de la qual mirar amb perspectiva la ciutat. El periodista de La Vanguardia ha parlat d’allò que més coneix: la nit de Barcelona. Per ell, la Ciutat Comtal ha renunciat a la vida nocturna. “Se l’han anat carregant i la vida nocturna divertida ja no existeix”, ha sentenciat. S’ha referit al tardeo com l’opció que ara s’ha imposat però ha dit ben clar que no li agrada: “No té la màgia de la nit. El tardeo és previsible; la nit, no”.

“Abans Barcelona bategava les 24 hores del dia”

Segons Luna, l’actitud cap als locals d’oci nocturn ha estat de massa rebuig. Critica que hagi guanyat la batalla veïnal contra el soroll i que la ciutat estigui tancada des de les 23 a les 7 h. “No hi ha cap altra gran ciutat del món que tanqui de nit. Abans Barcelona bategava les 24 hores del dia”, ha conclòs.

De fet, el periodista és un gran coneixedor de la nit barcelonina, però també d’altres realitats. Ha estat corresponsal del diari a Hong Kong, Washington i París i ha cobert moments històrics que han marcat l’actualitat.

“Els turistes són ara els que mantenen la nit de Barcelona”

Luna lamenta no trobar bars oberts cada dia a la nit i ara s’hi suma una altra reflexió: “Estic experimentant el drama que tots els llocs on vam créixer han desaparegut, la gent s’ha jubilat… Assisteixo cada any a tres o quatre tancaments de comerços, bars de copes, restaurants”. Els que es mantenen creu que és gràcies al turisme i afirma: “Els turistes són ara els que mantenen la nit de Barcelona”. Per exemple, diu, moltes cocteleries aguanten gràcies als que venen de visita a la ciutat.

“Hi ha un boom de la turismofòbia”

“Estic sorprès per la relació que ha anat agafant aquesta ciutat amb el turisme”. Pel periodista, és una relació que no entén i creu que deu ser l’única ciutat del món que sembla que no vol turistes. A més, afegeix: “Hi ha un boom de la turismofòbia“. Una situació que considera que té aspectes alarmants ja que deriva en manifestacions amb “hostilitat cap a gent que sopa en un restaurant pel simple fet de ser turistes”. Defensa que el turisme és una industria que no contamina i fa bategar el cor de la ciutat.

Per Luna, el problema principal de Barcelona és que vol canviar el món i vol donar lliçons. Per ell, una ciutat l’has de deixar funcionar sense tanta ideologia ni pedagogia. Creu que ara és una ciutat on volem que tot estigui regulat i a ell li agradaria que fos una ciutat més permissiva i més tolerant: “Aquesta Barcelona rondinaire em fa a vegades la impressió que no ens està anant bé”.

El camp de l’Europa els diumenges al matí, un dels seus llocs preferits

Nascut al Guinardó, és un fidel seguidor del futbol de barri. De fet, un dels seus llocs preferits de la ciutat és el camp del CE Europa els diumenges al matí, però també li encanta perdre’s a la plaça Reial i pels racons menys monumentals. Un altre dels espais que li agraden són les botigues del passeig de Gràcia.

El degà dels periodistes divorciats, com es reconeix, creu que la ciutat és molt potent, la pega és que “ha renunciat a la vida nocturna” i això li dol.