La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana s’endinsa en la història del grup musical La Trinca i les seves actuacions a la ciutat amb algunes de les cançons vinculades a la capital catalana.

Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual van formar aquest grup, que es va convertir en un dels fenòmens musicals de la dècada dels 70 i principis dels 80 a Catalunya. La Trinca feia una proposta irreverent amb crítica social i política a través de l’humor i la paròdia. Un exemple és la cançó dedicada a la ciutat: ‘Que bonica ets Barcelona’: “Veureu una ciutat molt bonica, però us hi haureu de fixar molt bé”, i continua: “Que bonica que ets, Barcelona, i amb quina gràcia apilones camions, cotxes i autobusos, edificis i persones”.

Els inicis amb diferents noms artístics

Josep Maria Mainat i Toni Cruz acostumaven a agafar el mateix tren per anar a Barcelona. D’aquesta relació va néixer un primer conjunt musical que més tard va incorporar Pasqual i van anomenar The Vikings. Amb la idea de professionalitzar-se van adoptar un nom nou: Enfants Terribles. El 1969 van adoptar el nom definitiu, que els va acompanyar ja per sempre i es va convertir en un emblema: La Trinca. A finals del 69 van editar el primer LP, ‘Tots som pops’, amb més de 100.000 còpies venudes. A partir d’aquest moment, ja van prendre la televisió, els teatres i els escenaris.

Cançons de Barcelona

Fins i tot, van col·laborar amb l’Ajuntament de Barcelona del 1980 sota la batuta de Narcís Serra, que va condecorar La Trinca amb “escombretes d’or” amb motiu de la campanya de neteja de la ciutat i el grup li’n van oferir una de mida real a Serra. A més, van presentar la cançó ‘Que bonica ets Barcelona’, en què narren alguns dels problemes que tenia en aquell moment la ciutat. La lletra, però, també planteja algunes solucions: “Ciutadans de Barcelona, cal tenir més punteria i encertar la paperera en lloc de la voravia”. En el mateix disc editat pel consistori, la cara B contenia cinc minuts de silenci per la campanya contra el soroll.

Un altre moment històric és amb l’alcalde Pasqual Maragall celebrant la ciutat olímpica i cantant plegats: “Barcelona més que mai som olímpics, que carai!”.

Espectacles prorrogats per l’èxit de públic

Els teatres de la ciutat de seguida van acollir el trio musical i a principis dels 70 van presentar l’espectacle ‘Xauxa’ al Teatre Espanyol, dirigit per Mario Gas i amb Germanes Ros i la col·laboració de Jaume Picas. L’èxit de les funcions va fer que es perllonguessin sis setmanes les actuacions.

El 21 d’abril del 1973, La Trinca va estrenar al Teatre Romea l’espectacle ‘Mort de gana show’, un popurri d’esquetxos i cançons amb textos de Terenci Moix, Maria Aurèlia Capmany, Jaume Vidal Alcover i Jordi Teixidor. A l’escenari també hi tenien un paper Rosa Maria Sardà, Enric Pous i Elisenda Ribas.

Mesos més tard van tornar al Romea amb els millors moments de ‘Mort de gana show’ i ‘Trincar i riure’. Gràcies a la bona acollida del públic, el 1974 van tornar a l’escenari reposant el xou.

El març del 1981 van publicar un nou treball, ‘Nou de trinca’, i el mateix any van estrenar l’espectacle ‘Nou de trinca’ al Teatre Barcelona. L’èxit va ser rotund i això els va fer reposar-lo al cap d’un any al Teatre Tívoli.

‘Botifarra de pagès’, per celebrar el Barça

El juny del 1981 el grup va tocar al Camp Nou, una relació amb el club de futbol que s’enllaça amb una de les seves cançons més populars: ‘Botifarra de pagès’: “La senyera ja voleia amb gran eufòria, la tenora llença al vent son cant joiós, recordant un gran moment de nostra història celebrant un 5 a 0 gloriós“. La cançó reivindica i celebra el 0-5 del Barça al Madrid amb un videoclip rodat al camp.

Premi Gat Perich d’humor mediàtic

Tot i que La Trinca fa anys que van baixar dels escenaris, ara han rebut un altre reconeixement: els premis Gat Perich, que des del 1996 s’atorguen en memòria de l’humorista i escriptor català Jaume Perich per reconèixer la important tasca social dels professionals de l’humor. El Premi d’Humor Mediàtic va recaure en La Trinca, que l’any 2019 va celebrar el 50è aniversari.