(ACN) El Departament de Recerca i Universitats s’ha compromès a penjar un model d’examen de cada una de les 35 matèries de les proves d’accés a la Universitat abans que acabi octubre. La coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, ha respost així a les crítiques dels estudiants per no disposar encara dels models amb els canvis de la nova normativa estatal.
Gómez ha assegurat ser conscient del “neguit” dels estudiants que s’enfrontaran a les PAU de l’11 al 13 de juny, però ha insistit que l'”únic secret” de fer-les bé és haver fet bé el batxillerat. En aquest sentit, ha defensat que per això no hi ha d’haver una estratègia de repetició d’exàmens anteriors i que el més important és superar el curs. També ha recordat que les PAU suposen el 40 % de la nota d’accés a la universitat, mentre que la nota del batxillerat representa el 60 %. A més, ha recordat que el currículum de segon de batxillerat no ha canviat, com sí va passar l’any passat.
Menys opcionalitat i menys preguntes tipus test
El departament ha volgut deixar clar que l’estructura general de les PAU no canvia. Tindran una part obligatòria o fase general, amb cinc exàmens corresponents a les matèries comunes de batxillerat i la matèria obligatòria de modalitat cursada. En la fase voluntària, els alumnes es podran examinar de fins a tres matèries de modalitat per millorar la nota d’admissió.
Més enllà d’això, ha detallat algunes de les “adaptacions” que presentaran els exàmens. La més destacada d’aquestes és que hi haurà un “model únic d’examen” per a cada prova, cosa que reduirà l’opcionalitat existent fins ara. “Tots els exercicis que es presentin en un examen seran obligatoris”, ha dit sobre l’estructura general de les proves. D’altra banda, les preguntes tipus test no podran suposar més del 30 % de la qualificació i el 70 % hauran de ser preguntes de tipus obert o semiconstruït.
A més, s’ha “avançat” en el caràcter competencial de les proves, en aplicació del currículum més competencial que hi ha al batxillerat. Gómez ha dit, però, que s’intentarà que aquesta introducció sigui “el més gradual possible”.
El sindicat de professors de secundària: “És un endarreriment lamentable”
Per la seva banda, el secretari general del Sindicat de Professors de Secundària, Xavier Massó, ha titllat de “lamentable” aquest endarreriment en la publicació de les proves. En una entrevista a betevé, Massó ha recordat que “ja portarem un mes i mig de classes” i ha dit que “els polítics haurien d’entendre que els professors hem de planificar el curs”. Massó creu, però, que el ministeri d’Educació té part de responsabilitat, perquè és l’encarregat de legislar en aquest àmbit.