Un total de 47 infermers i metges especialistes han prestat assistència sanitària als refugiats de les illes de Quios, Kos i Lesbos, a més de la zona de Tessalònica. El desplegament s’ha dut a terme sota el paraigua de Women and Health Alliance International (WAHA), un conveni imprescindible per poder ser sobre el terreny.
Durant el primer any de treball han dut a terme accions de prevenció higienicosanitàries per evitar infeccions i epidèmies, han atès persones amb malalties de risc com diabetis, asma o cardiopaties i han tractat les malalties infeccioses com la sarna. Es tracta d’uns problemes que no són els únics amb què s’han trobat els professionals que han viatjat a Grècia. Des del CAPSBE incideixen en les greus mancances d’educació sanitària i en la informació sobre la salut sexual i reproductiva.
Els nens i les malalties mentals, pals de paller de l’actuació
SOS Refugiats destaca la importància de l’assistència i atenció a les dones embarassades així com el tractament de les malalties pròpies de la infància. Durant els mesos de novembre i desembre, els cooperants van elaborar un estudi nutricional de la població infantil refugiada a Quios. Un informe que va destapar un alt percentatge de nens desnodrits i sense accés a un tractament adequat.
En l’àmbit de la salut mental, SOS Refugiats ha tractat també infants i adults per igual, amb l’objectiu d’alleujar els problemes derivats de l’estrès posttraumàtic. Un pla que consideren imprescindible per tractar les necessitats de les persones refugiades.