Aquesta tonyina podria contenir mercuri o altres metalls pesants. En aquests laboratoris és on s'investiguen els nivells d'elements contaminants que retenen els aliments, com els residus per plaguicides en les hortalisses. Cada any s'agafen entre 400 i 600 mostres d'aliments a l'abast del consumidor, de les quals s'analitzen fins a gairebé 30 mil aspectes. JÚLIA DURAN, responsable de seguretat alimentària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona "Aquestes determinacions en el 85% dels resultats són correctes, conforme la normativa vigent, alguna vegada trobem algun paràmetre per sobre de la norma". De vegades s'hi detecta alguna anomalia lleu. La majoria es deu a males pràctiques, com la manca de neteja o errors d'emmagatzematge. Aquest tipus de faltes, però, no comporten MOLT RARAMENT problemes de salut. FRANCESC CENTRICH, cap de química de l'Agència de Salut Pública de Barcelona "La qualitat dels aliments és molt bona, i cada vegada tenim tècniques millors que permeten abaixar els nivells de detecció i els nivells que s'estan consumint són força saludables. La prova està en què l'esperança de vida creix." Aquest estudi és un programa propi de l'Agència de Salut Pública, i cal distingir-lo dels controls ordinaris que l'Administració fa periòdicament als establiments de la ciutat, empreses d'alimentació i centres com Mercabarna.
L’ASPB té la responsabilitat de vetllar perquè els operadors alimentaris compleixin la normativa vigent i així garanteixin la innocuïtat i salubritat dels aliments elaborats i comercialitzats a la ciutat. Complir les normes i exercir-ne l’autocontrol és una responsabilitat dels establiments, que l’Agència com a autoritat sanitària ha d’estimular. Per dur a terme aquesta missió, l’Institut de Seguretat Alimentària (ISAL) exerceix la vigilància i el control dels riscos per a la salut en l’àmbit dels aliments i establiments alimentaris. Aquests estasbliments són els escorxadors d’animals d’abastament, el Mercat Central del Peix i Mercat Central de Fruites i Hortalisses, mercats municipals, establiments de restauració col·lectiva comercial, com bars i restaurants, i social, com escoles, hospitals, geriàtrics, i establiments alimentaris de caràcter temporal, com fires i altres esdeveniments ocasionals.