MIGUEL Á. GONZÁLEZ VIEJO, cap clínic de la Unitat de Lesions Medul·lars de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron "El protocolo lo que ha hecho es pordenar y poner negro sobre blanco, las actuaciones que estamos haciendo para que todo el sistema funcione de forma ordenada, sistemática, sistematizada y permita que en cualquier lugar del territorio el paciente sea recogido en las mejores condiciones y trasladado a la unidad que corresponde que es ela unidad de lesiones medulares del Hospital Vall d'Hebron." XAVIER JIMÉNEZ, responsable de l'àrea de Formació del SEM "A Barcelona ciutat per les característiques de la ciutat fa molts anys que estàvem derivant aquests malalts a l'hospital de la Vall d'Hebron, una de les coses fonamentals d'aquest protocol conjunt és que hem pogut aplicar aquest protocol a tot Catalunya. De manera que qualsevol malalt que tingui una lesió modular aguda que la puguem detectar des de l'ambulància, pot ser traslladat directament ja sigui per terra o per aire amb els nostres helicòpters, als nostres serveis d'urgències." AMPAR CUXART, cap del servei de Rehabilitació i Medicina Física de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron "L'atenció inicial, la manera amb què es mobilitza, o no es mobilitza, tot això pot influir en el resultat final d'aquests pacients i com que sabem que la lesió medul·lar és una afectació potencialment molt discapacitant, qualsevol atenció que minimitzi les seqüeles és en bé del pacient."

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’únic de Catalunya que té la màxima categoria per atendre aquest tipus de lesions. Per això s’ha establert aquest protocol, que es va posar en marxa a principis de 2016 i ja ha permès millorar l’atenció d’aquest tipus de lesions. De gener a octubre, per exemple, ha fet reduir un 40 % (fins a set) el nombre de persones que abans d’arribar a la Unitat de Lesions Medul·lars d’aquest hospital havien passat per d’altres, amb el risc que això comporta.

Segons el cap clínic de la unitat, Miguel Ángel González Viejo, el que s’ha fet és “ordenar les actuacions que s’estaven fent, de manera que permeti que a qualsevol lloc del territori el pacient sigui recollit en les millors condiciones i traslladat al nostre centre“. S’ha sumat així l’experiència de molts anys per evitar la variabilitat entre les actuacions inicials. El resultat n’ha estat una guia per al seu diagnòstic i tractament des del lloc de l’incident i durant el trasllat, un aspecte clau tenint en compte que la manera amb què es mobilitza o no el cos pot influir en el resultat final d’aquests pacients. Sobretot, perquè la lesió medul·lar és una afectació potencialment molt discapacitant.

La lesió medul·lar traumàtica a Catalunya té una incidència de 4,4 casos per milió d’habitants. És més habitual en homes que en dones i la causa més comuna en adults és la de l’accident de trànsit (aproximadament un 40 %). La segona és la caiguda accidental (un 35 %) i afecta sobretot la població de més edat. En menors, acostuma a produir-se per accidents relacionats amb el trànsit i suposa la primera causa de mort en nadons, infants i adolescents.

Comparteix a: