Per trobar un agost més sec que el d’aquest 2016 hem de retrocedir fins a 2013, quan només es van acumular 5 l/m2 a l’Observatori Fabra. Aquest any, les quantitats no són tan alarmants però també estan per sota del que caldria esperar per a aquesta època de l’any. En el que va d’agost, i quan només manca un dia per acabar el mes, només han plogut 18 l/m2 al barri de Vallcarca, 9 l/m2 al Poblenou, 6 l/m2 a Horta-Guinardó i Vila de Gràcia, i 1 l/m2 o menys a la resta de zones de la ciutat. Totes aquestes quantitats s’han acumulat en només tres dies: el 9, 10 i 30 d’agost, i la major part d’aquesta aigua és fruit de la pluja d’aquesta matinada. Malgrat no haver plogut suficient, cal assenyalar que aquest canvi de temps ha millorat molt la qualitat de l’aire a la ciutat, que ha passat de regular a bo. També ha suposat una aportació hídrica important per a la vegetació de Collserola i la serralada de la Marina.

Segons la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra, la pluja mitjana per al mes d’agost és de 50 l/m2 -una mica menys  a la resta de barris-, però en canvi no s’ha arribat ni als 20 l/m2. D’aquesta manera es pot considerar que és un mes sec o molt sec a la ciutat i això agreuja l’estat de sequera pluviomètrica: el 2015 va ser l’any més sec de la història i dels vuit mesos de 2016, set han estat secs (només l’abril va ser un mes plujós).

La sequera pluviomètrica, de moment, no afecta l’estat dels embassaments  i, per tant, no hi ha sequera hídrica, ja que a les capçaleres dels rius els registres de pluja no han estat tan greus com al litoral. Els embassaments que subministren aigua a la ciutat es troben al 61 % de capacitat i fins que no baixin del 60 % no s’activaran les mesures preventives per a la població.

Comparteix a: