(ACN/Redacció) La policia catalana aposta per les noves tecnologies per investigar de forma més ràpida i eficaç els crims. Els Mossos d’Esquadra estan adquirint nous equips que fan servir la intel·ligència artificial (IA) i la seqüenciació massiva d’ADN per resoldre investigacions criminals. Les aniran incorporant aquest 2024 i al llarg del 2025 i s’espera que suposin un pas endavant en el camp de la genètica forense en investigacions criminals complexes.
Investigació genètica clau
Amb la seqüenciació massiva de nova generació es poden identificar milions de fragments d’ADN en paral·lel. Això incrementa la resolució de les anàlisis i permet obtenir informació addicional sobre l’origen biològic de les mostres, el perfil fenotípic de l’individu i les relacions de parentesc. El pla d’incorporació del nou equipament destinat a la Unitat Central de Genètica Forense és una de les apostes de la transformació tecnològica en l’àmbit forense que la Unió Europea ha establert com a estratègica entre el 2024 i 2030.
L’anunci per part dels Mossos coincideix amb la celebració a Barcelona del 52è Congrés d’ADN de l’European Network of Forensic Science Institute (ENFSI), una xarxa europea de laboratoris forenses que té com a principal objectiu l’intercanvi d’informació en aquest àmbit. Un fòrum amb participació de prop de 200 experts forenses de cossos i forces de seguretat europeus i també de l’FBI, així com universitats o altres institucions que tenen delegada la recerca forense als seus països.