A partir d'avui la interrupció voluntària de l'embaràs forma part de la cartera de serveis del sistema públic de salut. Això vol dir que a més de gratuït és lliure ja que la llei vigent fins ara només permetia abortar sota tres supòsits. Avui el centre d'atenció a la salut sexual i reproductiva de Manso han començat a aplicar la nova llei i ja han atès les primeres consultes. El canvi de notrmativa comportarà més protagonisme dels ASSIR, si fins ara només el 48 % de les dones que volien avortar feien la primera consulta al sistema públic, ara l'obejctiu és atendre pràcticament la totalitat dels casos. Fins al gener, quan la llei estarà plenament despelgada hauran de derviar la pacient a un centre privat autoritzat i després se li retornaran els diners de la intervenció. La interrupció de l'embaràs és lliure fins a la setmana 14 de gestació. Fins a la setmana 22 en alguns supòsits: si hi ha risc greu per a la salut de la mare o si es detecta alguna malformació al fetus. No s'estableix cap termini per als casos en què es detecti una malaltia molt greu del fetus o anomalies incompatibles amb la vida. A partir d'aquí la polèmica està servida, tant pel que fa a l'avoratment de menors de 14 anys que en principi hauran d'anar acompanyades dels pares o tutors i també pel que fa a l'amparament jurídic que es dóna als metges. De fet si no compleixen els terminis la llei preveu prnes de presó de fins a 4 anys per als facultatius i la inhabilitació de fins a nou.

Les dones que vulguin interrompre l’embaràs (abans de la setmana 22 de gestació) per la via pública hauran d’avançar un mínim de 350 euros, corresponent al cost de la intervenció. Una quantitat que el Servei Català de la Salut els retornarà al cap d’un termini comprès entre un mes i mig i dos mesos. Tot i així, les dones amb una economia ajustada no hauran d’assumir aquest cost inicial, segons va informar la consellera de Salut, Marina Geli, divendres passat.

Les clíniques privades seguiran realitzant la majoria d’aquestes intervencions. El 2008, en van practicar 26.289, mentre que els hospitals públics van realitzar-ne 747 (3% del total). Sanitat preveu que a partir del 2011, els Centres d’Assistència Primària puguin practicar-ne la meitat mitjançant la píndola RU-486 (només fins a la setena setmana) que, fins ara, només s’administra en hospitals.

Per atendre les consultes referents al risc d’embaràs no desitjat o de voler interrompre la gestació, hi haurà personal d’infermeria degudament format a l’altra banda de la línia Sanitat Respon (902 111 444).

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a