MARIA ASSUMPCIÓ VILA, síndica de greuges de Barcelona "No hi haurà la possibilitat com hi és ara, i s'amagaran, no sabem a on. A Ciutat Vella, el pla d'usos no permet que s'obrin locals de prostitució i per tant no sabem ni on seran, ni quin control se'n farà. Repeteixo, quin control social i sanitari tindran aquestes persones, és el gran interrogant."

En un comunicat, la síndica diu que la modificació en l’apartat de prostitució de l’ordenança que l’Ajuntament té previst aprovar properament amb l’objectiu de prohibir aquesta activitat al carrer té un caràcter “punitiu i pot comportar una major desprotecció social per a les prostitutes”. Considera que el canvi busca sobretot fer invisible la prostitució, “sense analitzar a fons un problema molt complex en el qual abunden els drames humans.”

Vilà reconeix que la presència de prostitutes al carrer és un problema, però creu que abans de prohibir l’exercici de la prostitució “cal oferir alternatives per evitar que les negociacions entre prostitutes i clients” es facin a la via pública. Tampoc no creu que aquestes negociacions s’hagin de fer en pisos o en locals sense cap mena de control. La síndica posa com a exemple el tema de la drogaddicció: “No fa gaires anys, era habitual la imatge de molts joves drogant-se a la via pública i el consens polític i ciutadà va permetre posar en marxa les sales de venopunció per minimitzar riscos”.

La síndica es queixa també de “una certa incongruència municipal” que vol prohibir la prostitució al carrer, però permet la publicitat als mitjans de comunicació i l’acceptació en locals de pública concurrència.

Per tot això, la síndica recomana a l’Ajuntament que creï un grup de treball -format pels serveis municipals i les entitats que treballen amb les prostitutes- per estudiar i plantejar alternatives a la prostitució i millorar la normativa.

L’informe de la síndica s’ha fet arribar a tots els grups municipals perquè pugui ser debatut en la Comissió de Presidència del proper dia 18 de juliol.

Comparteix a: