GERARD ARDANUY, regidor d'Educació i Universitats "Una aposta d'aquest Ajuntament per reduir, per posar a 0 les escoles amb barracons s'està complint. D'aquí a 2016 no hi haurà cap escola amb barracons a la ciutat de Barcelona." Impacients per veure la que a partir d'avui serà la seva escola. Molts ja coneixen els mestres, però les instal·lacions són noves per a tots, per a famílies i per a docents. Després de quatre anys en aules prefabricades l'Escola Congrés-Indians ja té un lloc definitiu. ÀNGELS AMIGÓ "Amb il·lusió, amb impaciència, hem estat mirant el jardinet durant l'estiu, tot el procés que ha fet, a ser pati de ciment a tot el que s'ha convertit ara i la part de dintre no l'havíem vist encara i, amb moltes ganes, amb moltes ganes de viure aquest nou edifici, de gaudir de l'espai." DANIEL MARTÍNEZ "Esta escuela tiene mucha implicación de los padres i cosas dels jardinets y cosas que hecemos, claro en un ditio que sabes que te vas a ir, no es mismo, es como estar de alquiler, tener un sitio grande en el que puedes estar, pues claro, ya da visión de proyecto." Una il·lusió compartida amb l'equip directiu de l'escola, que és molt conscient que per continuar creixent - ara només tenen fins a segon de primària-, caldrà seguir adequant les aules, perquè molts espais s'han creat de forma provisional. ASTRID RUIZ, directora de l'Escola Congrés - Indians "Durant l'estiu s'han fet algunes adequacions a l'edifici, el que s'ha pogut, en funció també de la situació econòmica que estem visquent i amb diferents fases s'anirà adequant una miqueta més l'edifici a les nostres necessitats i al que vagi sorgint." "En aquesta escola del Poblenou no estrenen instal·lacions però sí que durant l'estiu han hagut de fer obres per adequar l'espai a les necessitats del centre. El gruix de la reforma està pràcticament acabada però aquest matí encara hi havia operaris ultimant alguns detalls." La majoria dels 97 equipaments públics de la ciutat que han tingut reformes durant l'estiu, com és el cas de l'Escola Pere IV, han començat les classes amb normalitat. N'hi ha però, 00, que arrenquen enmig de les obres. Amb reformes o sense, el que sí que continua sent visible en tots els centres és un cert malestar per algunes de les mesures de contenció que manté el govern. DAVID BELTRAN, director de l'Escola Pere IV "Tenim un problema a nivell d'educació, a nivell de Barcelona a nivell de Catalunya, que és el problema de les retallades, que està fent encara que tinguem encara un substituts que estan a un 0.86, és a dir que no cobreixen el total de les hores, això d'una banda, la congelació salarial dels mestres també implica que hi hagi certs impediments a l'hora d'engrescar-se i animar-se a fer les coses." Unes retallades a les que enguany s'hi suma la implantació d'una nova llei, la LOMCE, que comença a caminar, assegura el mateix professorat, sense unes pautes clares.
El curs acadèmic a Barcelona s’ha iniciat amb prop de 3.000 alumnes més que l’any passat, a l’educació infantil, primària, ESO, batxillerat, FP i educació especial. El motiu principal d’aquest increment és l’augment dels estudiants a primària i també en els ensenyaments postobligatoris. L’alumnat estranger que hi ha a les aules de la ciutat ha descendit en 225 estudiants i ara suma 20.700 persones (un 11,7% del total d’alumnes). Enguany també s’han estrenat 73 professors més, que se sumen a la plantilla i que, per primera vegada, hauran de passar un període inicial de quatre mesos de prova. En cas que no superin les expectatives hauran de tornar a fer una formació abans que se’ls torni a contractar.
16.000 beques menjador
Les beques menjador dels alumnes de P3 a quart d’ESO s’incrementen i passen dels 5 € als 6 € d’ajuda extraordinària i es donarà cobertura “gairebé al cost total del servei de menjador” en casos de necessitat extrema, ha afirmat el regidor d’Educació, Gerard Ardanuy. L’Ajuntament destina aquest curs una aportació extraordinària de 10 milions d’euros per atorgar l’ajuda a totes les sol·licituds. La majoria de beques, que són 16.000, es van demanar abans que finalitzés el curs, tot i que les famílies que no les hagin demanat ho podran fer fins al 19 de setembre.
Quatre escoles en barracons
Enguany arrenquen amb mòduls prefabricats quatres escoles de la ciutat. L’Escola l’Univers, Els Encants, Can Fabra i La Maquinista. El nou edifici de L’Escola dels Encants, al districte de l’Eixample, ja està en obres. La inversió prevista és de sis milions d’euros i s’espera que s’acabin els treballs l’estiu de 2015. L’Escola l’Univers, al districte de Gràcia, ha engegat previsiblement l’últim curs en barracons. Les obres en el nou centre ja estan en marxa i s’ha previst que s’acabin el setembre de 2015. L’adjudicació dels treballs del nou edifici de L’Escola Can Fabra és imminent i un cop s’hagi elaborat s’executaran en un termini de 15 mesos. El darrer cas és el l’Escola La Maquinista, situada al districte de Sant Andreu. En aquest cas, actualment s’està redactant el projecte executiu per a la construcció del nou edifici. Segons Ardanuy, l’objectiu del govern municipal és que el 2016 no hi hagi cap mòdul prefabricat a la ciutat.
Rehabilitació de 121 centres educatius
Durant l’estiu s’han fet treballs de millora i manteniment a 121 escoles de la ciutat per valor de 28.390.000, (26 milions de l’Ajuntament i 1,5 milions de la Generalitat). D’aquestes, n’hi ha sis que han engegat el curs encara amb les obres en marxa: l’Escola Milà i Fontanals, l’Escola Pere Vila, l’Escola Ramon Llull, el Col·legi d’Educació Especial Sant Joan de la Creu, l’Institut – Escola Roquetes i l’Escola l’Arc de Sant Martí.