Sindicats de llogaters de 16 països d’Europa, i també dels Estats Units i el Canadà, s’han reunit per primera vegada a Barcelona per compartir experiències de lluita i coneixement i establir les bases per crear un sindicat internacional de llogaters i llogateres, que defensi el dret a l’habitatge arreu del món. Aquest primer congrés, anomenat Housing Justice Encuentro, ha estat coorganitzat pel Sindicat de Llogateres de Catalunya amb el projecte de recerca Property and democratic citizenship, de la Universitat de Gant (Bèlgica) i la Universitat Autònoma de Barcelona.

La trobada s’ha tancat amb un acte unitari a Can Batlló, on els representants dels diferents països han valorat l’experiència d’aquests dies a Barcelona i en el qual s’ha llegit un document titulat Declaració de Barcelona, un compromís de tots els presents per fer seguiment de les problemàtiques de cada país i explorar solucions compartides davant dels fons d’inversió que fan negoci a nivell global.

Marta Ill, del Sindicat de Llogateres de Catalunya, assegura que la trobada representa una “fita històrica” perquè permet establir les bases per crear la primera internacional llogatera, una xarxa global per protegir el dret a l’habitatge. Els assistents a aquest primer congrés asseguren que el problema que tenen molts llogaters és comú a la majoria de països -parlen d’un “problema internacional”-, independentment de les lleis que aprova cada estat.

Negociació de lloguers col·lectiva, una equiparació al moviment obrer

Acadèmics i activistes asseguren que les relacions immobiliàries són semblants a les laborals. El sociòleg Carlos Delclós explica que “un llogater no està en la mateixa situació que un arrendador, i encara menys quan els fons d’inversió prenen cada vegada més pes a l’hora de determinar les condicions d’habitatge a les ciutats”. Per això reclama eines per protegir l’acció col·lectiva dels inquilins i “fer marcs de negociació col·lectiva i, fins i tot, convenis“, amb la finalitat de donar protecció universal, ja que recorda que tothom necessita una casa.

Los Angeles té un sindicat de llogaters amb 3.000 afiliats

A Los Angeles, el problema de la gentrificació fa anys que hi impacta. Ciutadania de rendes baixes i mitjanes és expulsada per grans fons voltors, com ara Blackstone. Quique Velázquez és membre del Sindicat d’Inquilins de Los Angeles, fundat el 2015, i ajuda a organitzar el veïnat en el seu temps lliure. La seva gran victòria ha estat recuperar un edifici al centre de la metròpoli per als inquilins que van ser expulsats per un fons voltor ara fa set anys. “Hi ha lleis que són injustes i ens hem d’organitzar i desafiar-les, hem de perdre la por i entendre que ens tenim a tots nosaltres, els inquilins”.

Berlín i el referèndum per expropiar habitatge a grans tenidors

El 2021 Berlín va celebrar un referèndum per expropiar habitatge a grans tenidors i el resultat va sortir favorable amb un 56,4 % dels vots. Ara bé, no era vinculant i no es va aplicar. Jonathan Meyer, un dels impulsors, és a Barcelona aquests dies per explicar l’experiència de la campanya per al referèndum. Critica la manca d’habitatge que hi ha a Berlín i que els grans tenidors han comprat altes quantitats de pisos per especular que han de tornar a tenir un ús social.

Comparteix a: