Illa Citroën la Bordeta

L’Ajuntament de Barcelona ha engegat aquesta setmana el procés participatiu amb el veïnat de la Bordeta per elaborar la modificació del Pla General Metropolità necessària per tirar endavant la transformació urbanística de l‘Illa Citröen. El debat de la recent creada comissió de seguiment s’allargarà fins a la primavera del 2025 i farà inviable la MPGM aquesta tardor, tal com preveu el conveni signat, abans d’estiu, entre l’Ajuntament i Stellantis España, SL.

La requalificació dels terrenys, la clau del projecte

El consistori va arribar al juny a un acord amb la propietària dels terrenys de la l’Illa Citroën per transformar la parcel·la d’oficines actual en un gran parc urbà, habitatges i equipaments. Per fer-ho possible caldrà abans requalificar els terrenys de 35.435 m² catalogats ara com a espai verd en terrenys edificables i recollir-ho al Pla General Metropolità.

Veïns en contra perquè temen quedar “encaixonats”

En la comissió de seguiment de l’Illa Citroën hi participen representants dels veïns afectats directament pel projecte urbanístic. L’espai de debat respon a la preocupació manifesta del veïnat de sis edificis del carrer de la Constitució que s’han mostrat en desacord amb el projecte, des de l’anunci d’aquest. Els veïns temen que els 210 habitatges previstos al pla urbanístic els prendran la llum i la ventilació. També lamenten que el projecte significa renunciar a tenir algun dia una veritable gran zona verda en un dels barris de la ciutat amb més densitat de població i menys verd de Barcelona.

L’Ajuntament promou la participació

Les veïns van fer arribar la seva opinió a l’Ajuntament al juny amb una intervenció als consells de barri de la Bordeta i de Sants-Badal. A l’estiu, també van penjar pancartes reivindicatives als balcons de casa. A més, aquesta setmana un grup de veïns ha exposat el cas al Consell Plenari de Sants-Montjuïc. Ho ha fet amb el Grup Municipal de Barcelona en Comú, que ha presentat la proposta de constitució d’un procés participatiu. Una proposta aprovada per tots els grups municipals, excepte Vox, que s’ha abstingut, i el PSC que hi va votat en contra perquè, segons va dir, la comissió ja s’havia constituït el dia anterior al consell de districte.

Segons ha explicat el conseller del PSC Albert Aixalà, el procés participatiu finalitzarà entre el febrer i el març del 2025, però un cop es presentin les conclusions hi haurà un període d’al·legacions. En aquesta comissió de seguiment es parlaran de les necessitats dels veïns respecte al projecte i també d’edificabilitat i volumetries.