Només té un dia de vida i ja li estan fent la seva primera prova auditiva. Amb aquest aparell, es pot detectar si l'Unai té algun problema de sordesa. L'Hospital de Sant Joan de Déu és dels pocs centres públics catalans que realitzen aquesta prova als nounats. A partir del 2011, però, es farà a tots els hospitals de Catalunya. La detecció d'un possible problema auditiu és bàsic en els primers mesos de vida. Mª ANTONIA CLAVERIA, responsable de la unitat d'hipoacúcia de l'Hospital de Sant Joan de Déu "Repercuteix a tots nivells: desenvopulament intel·lectual, motor, psíquic, de comunicació, longüístic, social... tot. És el seu desenvolupament global. La informació que té el nen el primer any de vida és el 80% visual i auditiva." En el cas que en aquesta primera prova es detecti algun problema, els infants seran derivats a la Unitat de Referència, que estarà situada a Sant Joan de Déu. Des d'aquí s'avaluarà el grau i es determinarà el tractament necessari. Aquest protocol s'aplica també a d'altres comunitats autònomes, però a Catalunya tindrà un tret diferencial. ANTONI PLASÈNCIA, director general de Salut Pública "No només es tracta de fer la detecció i després deixar que el sistema s'organitzi i per tant que les persones s'espavilin, per dir-ho així, sino el seguiment des del punt de vista més logopèdic, en els àmbits d'educació i en el que són els especialistes amb els temes d'aprenentatge d'aquests nens." Un seguiment que es farà a través dels centres de recursos educatius per a deficients auditius de la Generalitat. N'hi ha deu a tot Catalunya.

El sistema de salut pública s’encarregarà de la detecció precoç de la hipoacúsia neonatal, que consisteix en una disminució de l’agudesa auditiva, però també farà el tractament i seguiment educatiu dels infants afectats. Aquesta mesura permetrà millorar el pronòstic de la malaltia.

El president de la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes, Raimon Jané, ha valorat positivament la implantació del protocol, però considera que ha trigat molt a implantar-se a Catalunya. “Aquí ja tenim altres protocols. Hi han els protocols de l’hipotiroïdisme per exemple o la fibrosi quística. Estem parlant de deu vegades un número més important de nens amb aquest problema, o de quaranta vegades més d’altres protocols que ja s’aplicaven. Per tant creiem que realment serà un protocol important”, ha informat a BTV.

Fins ara, no hi havia criteris unificats en aquesta matèria. L’Hospital de Sant Joan de Déu, que ja realitza la prova als nounats, actuarà com a centre de referència en aquest àmbit.

A Catalunya, un de cada 1.000 infants pateix d’hipoacúsia greu i profunda, mentre que la moderada pot arribar a afectar 3 de cada 1.000 infants.

Hipoacúsia i sordesa
A diferència de la sordesa, que implica una pèrdua auditiva de més de 70 decibels i altera la capacitat de recepció, diferenciació i comprensió de sons, l’hipoacúsia és una pèrdua auditiva entre superficial i moderada, de manera que els afectats solen fer servir l’oïda i la parla per comunicar-se.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a