El primer pacient contagiat de covid-19 a la Xina es remunta al 17 de novembre del 2019. Antoni Trilla, epidemiòleg de l’Hospital Clínic i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, i Xavier Abad, viròleg i cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, han passat pel betevé directe per analitzar en quin punt ens trobem cinc anys més tard.
Ja amb l’any 2020 en marxa, l’Hospital Clínic va ser qui va rebre els primers casos detectats a Catalunya. Tot i això, Trilla s’ha mostrat convençut que “no eren els primers que estaven circulant, però en aquells moments sabíem el que sabíem“. Pel que fa als inicis i l’augment constant de casos, Abad recorda que ho va veure “com un tsunami a càmera lenta”.
Noves variants menys letals
Respecte a l’evolució del virus, les diferents variants s’han anat cavalcant i substituint ràpidament entre si, i les actuals “estan més esmorteïdes, afecten menys les zones respiratòries baixes i més de pit en amunt, amb símptomes com mocs, tos, febre i mal de cap”, ha dit Antoni Trilla. Tot i això, ha volgut advertir que “segueix havent-hi més d’un centenar de persones ingressades per coronavirus”. Xavier Abad, per la seva banda, creu que “ens estem acomodant al virus i el virus s’ha acomodat a nosaltres”, en relació amb la immunitat adquirida a través de les vacunes i de les infeccions que ha transmès el virus.
La campanya de vacunació no aprova
Ja fa un mes que es va iniciar la campanya de vacunació conjunta contra la grip i el coronavirus, però el percentatge de vacunats entre els grups als quals es recomana —majors de 60 anys, dones embarassades, malalts de risc i professionals sanitaris— no creix al ritme adequat. Trilla ha indicat que, amb les dades acumulades fins avui, “els de més edat són els que més es vacunen, però la resta de col·lectius suspenen“.