El pedagog i escriptor Carles Flo explica els secrets de l’atenció al llibre Atenció i aprenentatge (Joves pioners, 2024). Dirigit especialment a nens a partir de 10 anys, Flo alerta al betevé directe que “som molt poc observadors de nosaltres mateixos” i desmunta alguns mites com que l’atenció es pot controlar a voluntat. “Sempre se’n va a altres llocs, a pensar en qualsevol cosa”, puntualitza el pedagog.
Per això el repte de professors i famílies ha de ser aconseguir captar l’atenció de la mainada. Segons Flo, “a l’atenció se l’ha d’atrapar” i recomana als mestres “tenir una gran habilitat a generar sorpresa”. Posa d’exemple una escena d’El Club dels Poetes Morts (1989) en què en Todd, interpretat per Ethan Hawke, és incapaç de sortir a llegir un poema davant de tota la classe. Davant d’aquesta situació el professor Keating, Robin Williams, “el porta al present”, diu Flo, cosa que li permet, a aquest estudiant tímid, improvisar un poema que deixa tota la classe bocabadada.
Tots tenim, com a mínim, una habilitat innata”
Alinear habilitat i interès
Per captar l’atenció dels fills és important adonar-se de les habilitats i interessos que tenen. Segons el pedagog i escriptor “tots tenim, com a mínim, una habilitat innata”. I afegeix: “Si al teu fill li agrada la natura i fer excursions no l’apuntis a violí, perquè allà hi haurà de practicar esforç”.
La clau és no adonar-se de l’esforç
Segons Flo, si s’alineen habilitat i interès, l’esforç desapareix, i no ens costa desenvolupar l’activitat que ens motiva. Un altre exemple que posa el llibre és la proesa de l’escalador estatunidenc Alex Honnold. Va pujar sense cordes la paret de 914 metres coneguda com El Capità, al Parc Nacional de Yosemite de Califòrnia. Com que escalar és la seva passió, i com que també té molta habilitat per fer-ho, per Honnold, pujar d’aquesta manera, és fàcil.