El 2022 es van diagnosticar 224 casos de VIH a Barcelona. Això vol dir que la incidència per cada 100.000 habitants és de 13,5. És una xifra un 32,4 % més alta que l’any anterior i trenca la tendència a la baixa dels darrers quatre anys. Tot i això, la incidència queda molt lluny de la de fa 10 anys, quan se situava al 27,3 per cada 100.000 habitants. De fet, la d’aquest any és la segona dada més baixa de la darrera dècada, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A Catalunya, de fet, s’ha repetit el mateix patró.

La incidència per VIH és major en els homes que en les dones i, a més, va en augment en el col·lectiu masculí: el 2022 ha pujat un 30,3 %, mentre que, en canvi, s’ha mantingut estable en el femení. De fet, un 84 % dels diagnòstics nous es van fer en homes (188), i especialment en gais i bisexuals. Al contrari que l’any passat, el 2022 també es fan fer diagnòstics en dones trans, que representen el 5,8 % del total.

Dia de la sida: teràpies, recerca, prevenció i lluita contra l’estigma del VIH

Ciutat Vella i l’Eixample, els districtes amb més incidència

Si posem el focus en els districtes, Ciutat Vella i l’Eixample són els que tenen una major incidència de casos, 35,2 i 24,7 per cada 100.000 habitants, respectivament. En tercer lloc, se situa Sants-Montjuïc ja força lluny, amb una taxa del 15,2. A l’altre extrem, els districtes de Sarrià – Sant Gervasi i Horta-Guinardó són els que tenen la incidència més baixa, de 3,5 i 4 casos per cada 100.000 habitants respectivament.

De l’anàlisi de les dades territorials, l’ASPB conclou que la incidència del VIH és més baixa a les zones amb rendes altes. Per contra, als que tenen un nivell socioeconòmic més baix, el nombre de casos per cada 100.000 habitants és més alt.

34,5 anys, l’edat del diagnòstic

La forquilla d’edats de les persones diagnosticades va dels 15 al 76 anys entre els homes i dels 23 al 74 en les dones. La mitjana se situa als 34,5 anys en el moment del diagnòstic. La taxa d’incidència, però, varia segons l’edat: la més alta en els homes la trobem entre els 30 i els 39 anys i s’endarrereix una dècada en el cas de les dones (40-49 anys).

L’ASPB alerta, però, que prop de la meitat dels diagnòstics arriben amb retard, és a dir, que es produeixen temps després de la infecció. S’han detectat amb retard un 49 % dels diagnòstics masculins i un 44 % dels femenins. Si analitzem la procedència de les persones diagnosticades, gairebé tres de cada quatre (73,7 %) van néixer fora d’Espanya, la majoria a l’Amèrica Llatina.

El sexe, la principal via de transmissió

La principal via de transmissió coneguda continuen sent les relacions sexuals sense protecció, especialment en el col·lectiu femení. De fet, totes les dones diagnosticades el 2022 es van contagiar per via sexual. D’altra banda, en el cas dels homes, un 4,8 % es va infectar per injecció de drogues. A més, en sis casos (quatre homes i dues dones) es desconeixia la via d’infecció.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a