(Agències) El 21,7 % de les dones usuàries de l’aplicació de cites Tinder asseguren que ha estat víctima d’una agressió sexual amb violència. La xifra és una de les principals conclusions de l’estudi “Apps sense violència sexual”, elaborat per la Federación Mujeres Jóvenes (FMJ) i finançant pel Ministeri d’Igualtat, i basat en entrevistes a 963 dones usuàries de Tinder.
El 70 % de dones, pressionades a mantenir relacions sexuals
A banda, l’estudi també destaca altres dades també alarmants com que un 70 % de les usuàries d’aquesta aplicació s’han sentit pressionades a mantenir relacions sexuals; un 40 %, per mantenir relacions violentes que tenen “molt a veure” amb la pornografia, i un 57 % s’han vist pressionades a consumir alcohol per mantenir relacions.
Un altre fet rellevant de l’estudi és les dificultats que mostren les víctimes a l’hora de detectar la violència sexual. Inicialment, un 86,4 % de les enquestades assegura no haver-ne patit. “En preguntar per qüestions concretes descobrim altres xifres”, assegura la presidenta de la FMJ, Ada Santana. Per exemple, el 33 % de les enquestades asseguren que quan va voler aturar la relació, l’home es va enfadar; un 27 % afirma haver viscut situacions violentes durant el sexe com ofegaments o bufetades, i un 29,5 % ha estat pressionada a fer pràctiques que no volia. I encara més: el 27,7 % va ser penetrada sense preservatiu sense el seu consentiment, en un 28 % dels casos l’home va seguir la relació malgrat que la dona li havia dit que li feia mal, un 27,4 % d’homes van intentar gravar-les sense el seu consentiment, i un 33,8 % de les dones van voler parar però l’home va continuar.
Davant d’aquestes dades, Santana reclama mesures de control per evitar la violència sexual al voltant d’aquestes aplicacions de cites, tant en línia com també durant la trobada física.
Un espai per captar dones per a la prostitució
La investigació sobre aquestes aplicacions també ha posat en relleu que aquestes espais s’utilitzen com a punt de captació de dones per exercir la prostitució. Així, un 72 % de les usuàries han vist perfils d’home que ofereixen diners o regals, i a més d’un 60 % els han ofert diners o regals per quedar. Irene Otero, una de les autores de l’informe, denuncia que aquests darrers anys s’ha observat un procés de “glamurització de la prostitució” basat en el “fals mite de la lliure elecció”, i que no té en compte factors estructurals d’opressió o pobresa.
Tinder assegura que aplica mesures de seguretat
La plataforma de cites assegura en un comunicat que han desenvolupat una quinzena de mesures de seguretat en els darrers tres anys. A més, expliquen que quan un usuari denuncia un mal comportament d’una altra persona, l’equip de Tinder en fa una anàlisi i, si s’escau, pren mesures i bloqueja els perfils inapropiats. També asseguren que sempre col·laboren amb les forces de seguretat i animen els usuaris que hagin patit algun delicte a denunciar-lo.